Umesto miholjskog leta, vrela politička jesen: Sve miriše na zimnicu i vanredne izbore

Tek što je prošlo godinu i po dana od prethodnih opštih izbora, po svemu sudeći građani Srbije će opet na birališta, iako nema krize vlasti čiju okosnicu suvereno drži SNS

Uz uobičajene vesnike jeseni – mirise pečene paprike i kestena, ova jesen u Srbiji miriše i na još nešto – vanredne izbore.

Izbore do kraja godine zatražio je danas u Skupštini Srbije prozapadni deo opozicije, što nije novost.

Ipak, ovoga puta radikalizovali su svoje delovanje, pa su pokušali da blokiraju zasedanje. Sa govornice su najavili da će sprečiti održavanje sednice sve dok ne dobiju odgovore o održavanju vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja godine.

Potom su ispred govornice istakli transparente sa zahtevima koji su već viđeni na protestima "Srbija protiv nasilja".

Nedugo zatim, N1 je objavio informaciju, pozivajući se na svoje izvore bliske Srpskoj naprednoj stranci (SNS), da će vanredni parlamentarni izbori biti održani do kraja godine.

Nagađanja je potvrdio i šef poslaničke grupe SNS-a Milenko Jovanov izjavom da će opozicija dobiti ono što je tražila i da SNS priželjkuje izbore.

Incident politika prozapadne opozicije

Da sve miriše na izbore tvrde i sagovornici RT Balkan, za šta navode više razloga.

Izbori su realna mogućnost, to nije spekulacija i nije politički blef, već je praktična mogućnost o kojoj će odluku doneti SNS, kaže za RT Balkan politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

Sve miriše na izbore i realno je da budu održani u decembru, kaže za RT Balkan politički analitičar Đorđe Vukadinović, glavni urednik "Nove srpske političke misli".

"Ne bih rekao da je to posledica opozicionog pritiska, iako će oni to reći, već je u pitanju pre računice vlasti. Vučić smatra da je jenjavanjem protesta, i intenzivnim davanjima, kao i obećavanjem davanja građanima uspeo da zaustavi opadajući trend koji je postojao poslednjih godinu dana, a posebno u vreme briselskih pritisaka i onog usmenog prihvatanja francusko-nemačkog plana", kaže Vukadinović.

Stanković sa druge strane današnje ponašanje dela opozicije ocenjuje kao incident politiku koji može da bude opravdanje za raspisivanje izbora.

"Stanje u parlamentu jeste neka vrsta političkog razloga da idete na izbore, jer ovakav način političkog rada, kakav je prikazan od strane opozicionih stranaka, je put ka tome da se parlament uruši, da se učini disfunkcionalnim, da se spreči rasprava kao deo procesa odlučivanja i da se tako opstruiraju i određene mere, donošenje zakona, budžet", kaže Stanković.

Međutim, ističe da je jak razlog za odlazak na izbore to što opozicija, uprkos incident politici i jakoj propagandi, nije uspela da poljulja neprikosnovenost SNS-a u biračkom telu.

"SNS izlazeći na izbore samo produžava sebi vlast i nema neki veliki rizik. I oni mogu da idu na izbore i da se osećaju komotno, kao što opozicija može da se zamajava pričom da ima neku šansu da na tim izborima nešto uradi", napominje naš sagovornik.

U istom kontekstu i Vukadinović ocenjuje da Vučić nije, makar ne dovoljno očigledno i vidljivo, poklekao u vezi sa sankcijama Rusiji i oko Kosova, te da na izbore ide sa oreolom nekoga ko je ostao relativno čvrst i dosledan obećanjima, dok je deo opozicije tu prilično promenio ploču u odnosu na prošle izbore.

Govoreći o opoziciji, Stanković kaže da iz prizme iracionalne kombinacije sopstvene precenjene snage i negativnog stava prema vlasti izvode stav da Vučić samo što nije pao.

"Daleko je Vučić od lakog pada. On svakako nije jak kao što je bio pre deset godina, ali je još uvek dovoljno politički vitalan, iskusan, vešt i ima resurse da može da upravlja političkim procesom i čak ako ide na vanredne izbore minimalizuje svoj rizik", kaže Stanković.

Opozicija treba da bude srećna što će dobiti vanredne parlamentarne izbore, jer da je do parlamentarne prakse, izbora ne bi bilo, kaže Stanković.

"Oni su incident politikom podstakli Vučića da ide na izbore. Na izbore ide zato što ima minimalan rizik od gubitka vlasti i samim tim kroz izbore demokratskim putem produžava svoju vlast", kaže Stanković.

Većina glasača ne zna da Vučić više nije predsednik SNS-a

Iako Vučić na ove izbore ide kao član, a ne kao predsednik SNS-a, to ništa ne menja, saglasni su naši sagovornici.

"Vučić će biti ključni akter ovih izbora. Uopšte nije bitno ko je predsednik stranke, već ko je ključni akter političkog života, a to je Vučić. On će stati iza svoje liste, poslanika, te politike. To u percepciji opozicije, vlasti i građana nije bitno. Opozicija greši što redukuju politički proces na referendum za i protiv Vučića, a to rade na dnevnom nivou", kaže Stanković.

Vukadinović napominje da većina građana, pa čak i glasača SNS-a nije ni svesna da je na čelu stranke došlo do promene.

"Vučić će biti nosilac lista, koliko god ih bilo, mislim da to neće imati nikakvog efekta ni na kampanju ni na same izbore", kaže Vukadinović.

Da li će biti izbora i u Beogradu?

Opozicija još od prethodnih izbora traži da se oni ponove u Beogradu, nadajući se da tu imaju najviše šanse za osvajanje vlasti.

U tom smislu se često spominje sastanak Vučića i lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa na kojem mu je predsednik Srbije navodno obećao održavanje prevremenih izbora u glavnom gradu Srbije.

Vukadinović ocenjuje da su parlamentarni izbori oni na kojima je vlast i dalje favorit, ali to ne znači da će se opozicija samo "prošetati" u Beogradu.

"Ako već moraju biti izbori, možda je ocenio da je bolje da ih bude sada, nego da ih objedini sa lokalnim izborima, te da rizikuje jer će se do tada istrošiti efekat davanja građanima i pogorša spoljno-politička politička situacija", kaže Vukadinović.

Dodaje ipak da je održavanje vanrednih izbora u Beogradu najmanje verovatno u ovom trenutku.

"Glavna karta u Beogradu Vučiću bi mogla da bude razjedinjenost opozicije, ali i Aleksandar Šapić kojeg mnogi potcenjuju i u vlasti u opoziciji, a koji je fajter koji ima neku svoju inokosnu političku težinu nezavisnu od SNS-a. SNS u ovom trenutku nema jačeg štiha i neće Šapića menjati kao kandidata", smatra Vukadinović.

Na pitanje da li će vanrednih izbora biti u u Beogradu, Stanković kaže da to zavisi od procene vladajuće stranke.