Srbija i Balkan

Kurti: Ne radi se o tablicama već o odbijanju francusko-nemačkog plana

Nastavlja se zamena "nelegalnih" registarskih oznaka, najavljuje premijer tzv. Kosova
Kurti: Ne radi se o tablicama već o odbijanju francusko-nemačkog planawww.globallookpress.com © © Andreas Gora

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti izjavio je da su, uprkos dešavanjima na severu pokrajine, kosovske institucije nastavile normalno da rade.

On je na konferenciji za novinare rekao i da prištinske institucije nastavljaju sa zamenom nelegalnih registarskih tablica u RKS, prenosi "Telegrafi". Prethodno su SAD od Kurtijeve vlade zatražile da obustave sve kazene mere protiv vlasnika srpskih KM tablica dok se to pitanje ne reši u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Kako je Kurti rekao, do sada je zbog registarskih tablica, uručeno 856 opomena. On tvrdi i da Beograd preti Srbima sa Kosova paljenjem automobila u slučaju preregistracije na RKS tablice.

Prištinski premijer kaže da Srbija nastavlja veze sa Rusijom i Kinom dok se istovremeno protivi francusko-nemačkom predlogu rešavanja pitanja Kosova i Metohije, i ocenjuje da je upravo to suština trenutne krize.

"Ne radi se o registarskim tablicama ili o (smenjenom regionalnom komandiru KPS-a na severu Kosova) Nenadu Đuriću, već je u pitanju odbijanje francusko-nemačkog plana. Ovo odbijanje sada moraju da kamufliraju korišćenjem pripadnika ilegalnih struktura. Vučićeve pretnje i nastojanja da destabilizuje situaciju u našoj zemlji su se intenzivirali, a te pretnje su praktično usmerene ka građanima naše zemlje izazivanjem straha i panike", optužio je Kurti.

Prema njegovim rečima, Srbija je ta koja sabotira dijalog i postizanje konačnog sporazuma.

image