Kurti: Ne radi se o tablicama već o odbijanju francusko-nemačkog plana

Nastavlja se zamena "nelegalnih" registarskih oznaka, najavljuje premijer tzv. Kosova

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti izjavio je da su, uprkos dešavanjima na severu pokrajine, kosovske institucije nastavile normalno da rade.

On je na konferenciji za novinare rekao i da prištinske institucije nastavljaju sa zamenom nelegalnih registarskih tablica u RKS, prenosi "Telegrafi". Prethodno su SAD od Kurtijeve vlade zatražile da obustave sve kazene mere protiv vlasnika srpskih KM tablica dok se to pitanje ne reši u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Kako je Kurti rekao, do sada je zbog registarskih tablica, uručeno 856 opomena. On tvrdi i da Beograd preti Srbima sa Kosova paljenjem automobila u slučaju preregistracije na RKS tablice.

Prištinski premijer kaže da Srbija nastavlja veze sa Rusijom i Kinom dok se istovremeno protivi francusko-nemačkom predlogu rešavanja pitanja Kosova i Metohije, i ocenjuje da je upravo to suština trenutne krize.

"Ne radi se o registarskim tablicama ili o (smenjenom regionalnom komandiru KPS-a na severu Kosova) Nenadu Đuriću, već je u pitanju odbijanje francusko-nemačkog plana. Ovo odbijanje sada moraju da kamufliraju korišćenjem pripadnika ilegalnih struktura. Vučićeve pretnje i nastojanja da destabilizuje situaciju u našoj zemlji su se intenzivirali, a te pretnje su praktično usmerene ka građanima naše zemlje izazivanjem straha i panike", optužio je Kurti.

Prema njegovim rečima, Srbija je ta koja sabotira dijalog i postizanje konačnog sporazuma.