Priština najavljuje novu eskalaciju: Poslanici Srpske liste biće zamenjeni

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani još nije prihvatila ostavke predsednika opština na severu Kosova i Metohije, a predsednik skupštine tzv. Kosova Gljauk Konjufca kaže da neće uspeti "Vučićev plan" da stvori novu Republiku Srpsku

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani još nije prihvatila ostavke predsednika opština na severu Kosova i Metohije, saopštio je njen portparol Bekim Kupina. 

S druge strane, predsednik skupštine tzv. Kosova Gljauk Konjufca potvrdio je ostavke deset poslanika Srpske liste i naveo da će se obratiti Osmanijevoj ovim povodom, a od Centralne izborne komisije tražiće da predloži nove kandidate.

Konjufca je najavio da u Prištini neće biti novih parlamentarnih izbora, a izbori će biti raspisani u opštinama na severu KiM budući da su svi gradonačelnici u opštinama sa srpskom većinom juče dali ostavke.    

Portparol Vjose Osmani je za prištinski Telegrafi naveo da će"predsednica preduzeti neophodne radnje, uključujući raspisivanje lokalnih izbora, nakon što dobije obaveštenje Ministarstva administracije lokalne samouprave o ostavci predsednika opština". To obaveštenje, kako navodi, još nije stiglo.

"Važeći zakoni i praksa jasno definišu proceduru raspisivanja vanrednih izbora u slučajevima kada načelnici opština podnesu ostavke na funkciju", naveo je Kupina.

Konjufca: Poslanici Srpske liste biće zamenjeni, nema novih izbora

Predsednik skupštine tzv. Kosova Gljauk Konjufca izjavio je da će poslanici Srpske liste koji su podneli ostavke na mesta poslanika u kosovskoj skupštini biti zamenjeni i da je taj postupak u toku. On je poručio da je "zakon jasan"i da novih izbora u Prištini neće biti, kao i da predsednik Aleksandar Vučić pokušava da napravi novu Republiku Srpsku na prostoru KiM.

Konjufca je, nakon sednice skupštinskog predsedništva, potvrdio ostavku deset poslanika Srpske liste i naveo da će se obratiti predsednici Vjosi Osmani i da će od Centralne izborne komisije tražiti da predloži nove kandidate.

"Mislim da nije došlo do ugrožavanja ustavnog poretka. U ovom slučaju imamo poslaničku grupu. Zakonske procedure su jasne, skupština nije u opasnosti, niti mogu da je osporavaju", rekao je Konjufca, prenosi Kosovo onlajn pozivajući se na Ekonomiju onlajn.

Na pitanje da li će biti novih izbora, Konjufca je bio decidan i rekao da je to nemoguće.

"Da budemo jasni. Ako je to bila namera Srbije i Vučića da izazovu izbore ili destabilizaciju, onda mislim da to ne samo da nije moguće, već je i nedopustivo. Nadam se da imamo konsenzus sa opozicijom da bi ovo bilo ozbiljno kršenje temelja kosovske državnosti. Ne isključujem da Vučić, Srbija, Dačić i drugi mogu da imaju takve ciljeve, a mi moramo da imamo osnovni nacionalni konsenzus da ne nasedamo na provokacije", poručio je on.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji, Konjufca kaže da je sve "pod kontrolom".

"Srbija sve to orkestrira kako bi započela novu političku fazu na `Kosovu`. To se neće dogoditi. Ne predajemo se,  sprovodićemo svoje zakone kroz vladavinu prava uprkos Vučićevim nastojanjima da kroz barikade i ostavke da drugi pravac političkom procesu i samom dijalogu. Uveravam vas da će taj plan propasti. Vučić pokušava da napravi Republiku Srpsku u `Kosovu`",  zaključio je Konjufca.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić najavio je u subotu da će Srbi napustiti sve političke institucije na Kosovu i Metohiji, skupštinu, vladu i četiri opštine, kao i pravosudne organe, policiju i administraciju.

Gradonačelnici opština na severu juče su podneli ostavke, a službu u kosovskoj policiji napustili su srpski policajci na severu.