Srbija i Balkan

Stevandić: Tužićemo NATO zbog porasta malignih bolesti, makar mi uveli dodatne sankcije

Treba da plate oni koji su nas kontaminirali osiromašenim uranijumom koji utiče na najteže oblike kancera od kojih oboljevaju naša deca, poručio je predsednik parlamenta RS
Stevandić: Tužićemo NATO zbog porasta malignih bolesti, makar mi uveli dodatne sankcije© ATA Images

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da svi oni koji su oboleli od malignih bolesti na prostorima koje je bombardovao NATO treba da dobiju odštetu i podsetio da presude u vezi sa ovim pitanjem već postoje u Evropi, prenosi SRNA.

On je naveo da je u Narodnoj skupštini održan okrugli sto sa advokatom koji zastupa porodice iz Srbije, kao i da podaci koji su dostupni iz vremena dok je Slavica Jovanović bila direktor Doma zdravlja Bratunac, koje je skupio Institut za javno zdravstvo, govore o ogromnom porastu malignih oboljenja.

"Ne treba više ništa da dokazujemo. Ja sam taj materijal učinio javnim i u Rimu je doneto već stotine presuda. Stotine italijanskih vojnika, onih koji su umrli i koji su lečeni dobijali su od 100.000 do 300.000, pa i do 500.000 evra odštete", rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim rečima, za ovo sve postoje nalazi u italijanskim naučnim institucijama.

"Ako su ozračeni italijanski vojnici i ako postoje nalazi u italijanskim naučnim institucijama, mi ne treba ništa da dokazujemo, nego da se spremimo za tužbe za odštetu, makar mi uveli još neke sankcije. Treba da plate oni koji su nas kontaminirali osiromašenim uranijumom koji utiče na najteže oblike kancera od kojih oboljevaju naša deca", poručio je Stevandić.

On je rekao da je sve ovo deo svetskog procesa i da je ponosan što je bio jedan od onih koji su to pokrenuli.

Advokat Srđan Aleksić, čija je kancelarija tužila NATO nakon bombardovanja Srbije osiromašenim uranijumom, pozvao je građane Republike Srpske koji imaju nalaz biopsije da su oboleli od posledica bombardovanja da se jave u njegovu kancelariju u Nišu kako bi pokrenuli postupak protiv tog vojnog saveza.

Aleksić je rekao da će tokom jeseni iz Republike Srpske preuzeti nalaze biopsije ljudi koji su bili izloženi dejstvu osiromašenog uranija i teško su oboleli ili preminuli, a spremnu su oni ili njihove porodice spremne da tuže NATO.

"Boraviću u Republici Srpskoj i uzeću uzorke, biopsiju od ljudi, civila i boraca koji su boravili u Hadžićima i u okolini i koji su oboleli ili preminuli. Verovatno nalaze čuvaju, da bi ih poslao u Italiju. Kada dobijemo rezultate iz Instituta iz Torina, onda će uslediti tužbe pred sudovima u Republici Srpskoj i u Sarajevu", objasnio je Aleksić.

On je naveo da je njegova kancelarija do sada podnela 35 tužbi i da ih je u Srbiji u pripremi još najmanje toliko, istakavši da su rezultati analize urađeni u Italiji katastrofalni.

"Kod analize uzoraka dve osobe bilo je 500 puta više osiromašenog uranijuma nego što je dozvoljeno, 0,005 je u prirodi, a oni su u telu imali 2,28 i 2,22. Takvi rezultati nisu pronađeni nigde. To su reči doktora sa medicinskog fakulteta u Torinu i Instituta za nanotehnologiju", kaže Aleksić.

Dan sećanja na žrtve NATO bombardovanja koje su snage Alijanse izvršile od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine na teritoriji BiH bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, obeležava se 9. septembra. 

image