Srbija i Balkan

Tužilaštvo BiH proverava prijavu protiv Zorana Milanovića zbog izjava o Srebrenici

Prijavu protiv hrvatskog predsednika, krajem prošle godine, podnela je partija Socijaldemokrate BiH koju zastupa predsednik Enver Bijedić
Tužilaštvo BiH proverava prijavu protiv Zorana Milanovića zbog izjava o Srebreniciwww.globallookpress.com © imago-images

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo je da je predmet protiv predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, "u radu" i da ne mogu dati više informacija.

 Krivična prijava protiv Milanovića podneta je krajem prošle godine zbog njegovih izjava u kojima je negirao da su snage Vojske Republike Srpske počinile genocid u Srebrenici u julu 1995. godine.

"Prijavu je Tužilaštvu BiH 13. decembra 2021. godine podnela partija Socijaldemokrate BiH koju zastupa predsednik Enver Bijedić", izjavili su za Radio "Slobodna Evropa" iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Predsednik Hrvatske je 2. decembra 2021. u izjavi za medije izjavio da postoje "različite vrste genocida" i time izazvao negativne reakcije bošnjačkih političara.

"Postoji genocid nad jevrejskim narodom, postoji genocid o Ruandi, postoji genocid u Srebrenici, odnosno, jedan događaj je definisan kao genocid, a genocid ima vrlo širok raspon. Postoji genocid i u Drugom svetskom ratu, postoji i Jasenovac. Dakle, nije sve isto kao što ni svaka žrtva nije ista. Ta priča svaka žrtva je ista, o tome nema ni govora", rekao je Milanović.

Slične izjave davao je i kasnije, a Ministarstvo spoljnih poslova BiH uputilo je 14. septembra 2022. protestnu notu Hrvatskoj zbog izjava Zorana Milanovića.

Hrvatski ambasador u BiH Ivan Sabolić odbio je da primi tu notu, a iz kabineta hrvatskog predsednika su poručili da su u pitanju"laži koje ne trebaju i ne žele da komentarišu". 
Bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, ranije je doneo odluku nametne dopunu Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koja zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

"Kaznom zatvora od šest meseci do pet godina kazniće se svako ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša da opravda zločin genocida, zločin protiv čovečnosti ili ratni zločin koji je utvrđen sudskom odlukom", navodi se, između ostalog u izmenama.

Iz Tužilaštva BiH, naveli su da se, nakon uvođenja izmena zakona, govor mržnje i negiranje zločina u medijima "značajno smanjio".

"Nakon uvođenja izmena zakona u julu prošle godine, Tužilaštvo BiH primilo je više od 40 prijava. Najčešće su prijave podnosili građani jedni protiv drugih zbog objava na društvenim mrežama", navedeno je iz Tužilaštva za ratne zločine.

Milanko Kajganić je imenovan 20. oktobra za glavnog tužioca Bosne i Hercegovine u izjavi novinarima obrazložio je da u BiH još nije podignuta nijedna optužnica za negiranje genocida.

image