Srbija i Balkan

Dačić: Priština i dalje veruje da će najviše da im pomogne njihovo oružje

Državni prioritet je situacija na KiM, tokom sednice Generalne skupštine UN srpska delegacija koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić imaće više od 100 bilateralnih susreta sa državnicima iz celog sveta, rekao je ministar spoljnih poslova
Dačić: Priština i dalje veruje da će najviše da im pomogne njihovo oružje© FOTO TANJUG/ FOTO STA/ TAMINO PETELINŠEK

To što se dešava na Kosovu i Metohiji je pokazatelj kakvo je prištinsko rukovodstvo, to je kontinuitet koji traje godinama, ali ovo je najgora moguća forma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

U gostovanju na RTS-u on je rekao da se prištinski zvaničnici i dalje pridržavaju parole iz devedesetih godina prošlog veka: da im neće pomoći ni Amerika ni Nemačka ni niko sa strane, nego samo njihovo oružje.

To su, kako je pojasnio, reči Donike Gervale Švarc, koju je opisao kao "najvažniji faktor" pored Aljbina Kurtija i rekao da je ona nemački eksponent.

"Oni hoće nasilnim putem da ostvare svoj cilj, a to je nezavisno 'Kosovo'. Prepreka za to je srpsko rukovodstvo, ali i srpski živalj koji hoće da ostane na svojim ognjištima", rekao je Dačić.

Govoreći o nelegalnim izborima na KiM, hapšenjima Srba i upadima u opštinske zgrade, on je rekao da su svi u svetu to osudili, ali da međunarodna zajednica mora da pokaže gde je granica takvih postupaka i da konkretnije reaguje.

"Oni koji su stvorili to separatističko gnezdo, koji su priznali KiM, narušili princip suvereniteta i teritorijalnog integriteta, ne brane Prištinu, nego sebe i svoje tadašnje postupke i sada ne mogu da kontrolišu svoje čedo, duha koji je izašao iz boce. Prave se da ne čuju, ne reaguju, ne daju ultimatume, a Srbiji svi prete. Prištini čim zaprete, odmah sledi ublažavanje", istakao je Dačić.

Kako je naveo, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti napravi problem, pa se onda radi na deeskalaciji, ali, kako je istakao srpski ministar, uspe nešto i da ostvari, jer međunarodna zajednica traži od obe strane da nešto popuste.

"Šta mi imamo više da popuštamo? Ako oni ne zaustave Kurtija, on će svakako dovesti do onoga o čemu je govorio uvek, a to je da reši problem Srba tako što će ih proterati s Kosmeta", istakao je Dačić.

On je napomenuo da je "granica našeg tolerisanja" bezbednost Srba na KiM i zaštita od terora, ističući da je obaveza države da to radi, ali je to obaveza i međunarodne zajednice, jer oni su tamo po Rezoluciji Saveta bezbednosti UN.

Govoreći o mogućnosti raspisivanja izbora na KiM, rekao je da mora da se vidi kakvi će biti uslovi i istakao da oni koji su potpisali s nama Briselski sporazum izgleda ne mogu da obezbede njegovu primenu.

Ministar spoljnih poslova govorio je i o ranijoj najavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će biti zatražena hitna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom situacije na KiM. Dačić je rekao da je srpski predsednik već vodio razgovore na ovu temu.

"Sada će biti Generalna skupština UN i biće predsednik na čelu srpske delegacije. I sami znate da je ranije na svakoj od tih sednica zaključeno da je situacija odlična i da Kfor treba da se povuče, što i Priština traži. Kada imate takvo slepilo pitanje je šta se može očekivati u diskusiji", napomenuo je Dačić.

On je podsetio da će dijalog biti nastavljen u Briselu sledeće nedelje, sledi sednica Generalne skupštine UN, a kako je istakao šef srpske diplomatije imaće više od 100 bilateralnih susreta sa državnicima iz celog sveta. Kako je dodao, situacija na KiM i nalaženje rešenja su državni prioritet.

Što se tiče mogućnosti raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, naveo je da je sam predsednik Srbije više puta rekao da nije problem da oni budu raspisani "kad god hoćete".

"Problem je što neko misli da će ovakvim načinom ponašanja u skupštini koje je neviđeno da nešto dobije. Nemam ništa protiv da se izađe u susret onima koji će sigurno da izgube na tim izborima", istakao je Dačić.

Ocenio je da se u parlamentu sada dešava pokazivanje opstrukcije rada i necivilizacijskog ponašanja, na šta opozicija, kako kaže, nema prava.

"To ne samo da nije dobro za Srbiju, nego je pokazatelj šta su najviši dometi. Kada god da budu izbori, siguran sam da će vladajuća većina, odnosno SNS, SPS, da li ćemo ići zajedno ili odvojeno - o tome odlučivati u narednom periodu", naveo je Dačić.

image