Srbija i Balkan

Kfor: Nismo menjali raspored snaga, ostajemo na oprezu

Kfor navodi da pripadnici misije nastavljaju da sprovode mandat u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine kako bi garantovali sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude u pokrajini
Kfor: Nismo menjali raspored snaga, ostajemo na oprezuwww.globallookpress.com © Sina Schuldt/dpa

Kfor nije menjao raspored svojih snaga, rečeno je danas Tanjugu iz te misije na pitanje da li će se angažovati na severu Kosova i Metohije nakon što su policajci srpske nacionalnosti napustili policiju takozvanog Kosova.

Kako je navedeno, komandant Kfora Anđelo Ristuča je u kontaktu sa svim "vlastima" na KiM, a Kfor ostaje na oprezu i prati situaciju na terenu.

U odgovoru se dodaje da pripadnici Kfora nastavljaju da sprovode mandat u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine kako bi garantovali sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude u pokrajini.

Ističe se da je od suštinskog značaja da sve strane održavaju dijalog "radi bezbednosti na (tzv.) Kosovu i stabilnosti u regionu".

Euleks: Nismo preuzeli policijske nadležnosti na severu

Misija Evropske unije za vladavinu prava na (tzv.) Kosovu (EULEKS) danas je saopštila da nije preuzela policijske odgovornosti na severu (tzv.) Kosova, uprkos činjenici da se viši policijski savetnici te misije nalaze u Regionalnoj policijskoj upravi na severu. Navode da je patrola na severu KiM pojačana, kao i da misija može da rasporedi dodatnu policijsku jedinicu, koju čine rezerve, kako bi dodatno povećala broj svojih snaga na terenu i operativni kapacitet.

Takođe, iz Euleksa kažu da pomno prate situaciju u vezi sa Tužilaštvom i Osnovnim sudom u Severnoj Mitrovici.

Nemačka traži odlaganje roka za tablice i formiranje ZSO

Nemačka traži od Prištine produženje roka za registarske tablice, suspenziju opomena i da se to pitanje reši dijalogom. Takođe traži i da prištinske institucije počnu pregovore za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, saopštila je Ambasada Nemačke u Prištini za Kljan Kosova.

Nemačka smatra da je osnivanje ZSO zakonska obaveza Prištine i podržava napore specijalnog predstavnika Evropske unije Miroslava Lajčaka u dijalogu Beograd-Priština.

Dodaju da povlačenje Srba iz privremenih prištinskih institucija nije rešenje, već da taj potez eskalira situaciju, a Srbe pozivaju da ispune svoje obaveze, vrate se u institucije i izvrše svoje dužnosti u institucijama, policiji, pravosuđu i lokalnoj administraciji.

I od Beograda i od Prištine Nemačka traži da garantuju mir i stabilnost.

image