Srbija i Balkan

Petković traži pomoć od međunarodne zajednice: Sprečite dramatičnu eskalaciju

Direktor Kancelarije za KiM tvrdi da odluka o iseljenju srpskih institucija doprinosi podizanju tenzija i produbljivanju krize
Petković traži pomoć od međunarodne zajednice: Sprečite dramatičnu eskalaciju© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković uputio je urgenciju međunarodnoj zajednici, između ostalih zemljama Kvinte i posredniku u dijalogu Miroslavu Lajčaku, u kojoj upozorava da ultimatum o iseljenju četiri srpske institucije iz srpske zgrade u Bošnjačkoj mahali može dovesti do produbljivanja krize na severu KiM i dodatnog podizanja tenzija na terenu.

Ultimatum da se prostorije Kancelarije za KiM, direkcije Pio fonda, Centra za socijalni rad Vučitrn kao i Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga isele do sutra postavio je nelegitimni gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Erden Atić.

Petković je dopis u koji je Tanjug imao uvid, poslao na više adresa i u njemu istakao da ovakvi jednostrani i nelegitimni potezi Prištine i Aljbina Kurtija ne doprinose smirivanju situacije na severu pokrajine, već naprotiv - predstavljaju novu opasnu provokaciju kojoj je cilj da ugrozi prava i život srpskog naroda na severu KiM i dodatno destabilizuju situaciju na terenu.

Apeluje se na međunarodnu zajednicu da ovo pitanje shvati sa najvećom mogućom pažnjom i da iskoristi svoj autoritet da spreče "dramatičnu eskalaciju koju Kurti i Atić žele da izazovu protivpravnom odlukom o iseljenju srpskih institucija".

Petković je podsetio da je pokušaj nasilnog iseljavanja srpskih institucija iz Kosovske Mitrovice i otimanja srpske imovine novi atak Prištine na proces dijaloga.

Kurti i Atić, kako se dodaje, ovakvim nezakonitim odlukama ukidaju pravo na rad za oko 43 zaposlenih u ovoj zgradi, i ugrožavaju više desetina hiljada Srba, Albanaca, Bošnjaka, Roma, Goranaca koji ostvaruju svoja prava preko Pio fonda ili Centra za socijalni rad Vučitrn.

"Priština je jedina koja želi sukobe i nestabilnost i bilo bi tragično ukoliko bi uspela da ostvari taj interes", zaključuje se u dopisu.

image