Čović za "Politiku": Kvinta ćuti o velikoalbanskom projektu, a podržava velikobugarski projekat

Nekadašnji predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju u autorskom tekstu komentariše dešavanja na KiM, previranja između lidera Albanaca i oživljavanje ideje velike Albanije

Ni najveće entuzijaste koje podržavaju Briselski dijalog "ne mogu da izvedu alhemijsku formulu kojom bi dokazale njegovu smislenost i rezultate", navodi nekadašnji predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović u autorskom tekstu za "Politiku".

"Osim ako željeni rezultat nije onaj zvanično proklamovani koji uključuje ispunjenje svih klauzula Briselskog sporazuma a pre svih osnivanje ZSO - već je cilj konačni egzodus Srba sa KiM i stvaranje velike Albanije", napominje Čović.

Podsećajući na Kurtijevo zaoštravanje situacije na KiM i njegovu represiju nad srpskom populacijom, Čović navodi da je premijer privremenih prištinskih institucija "svoje piromanske ambicije svealbanskog vođe" prelio i na Severnu Makedoniju, Crnu Goru i Grčku, direktnom promocijom ideje velike Albanije na skupu u Tetovu. Nisu reagovali ni Brisel ni Vašington.

Bivši predsednik Koordinacionog centra za KiM, sumirajući "Varljivo leto 2023. godine", podseća i na zaoštravanje odnosa Kurtija i Edija Rame i izbegavanje njihovog susreta.

"Netrpeljivost između Rame i Kurtija je evidentna jer obojica pretenduju na poziciju jedinog i neprikosnovenog lidera svih Albanaca, ma gde oni živeli. Ali, u osnovi je tu reč o podeli na dobrog i lošeg policajca, jer im je krajnji cilj isti: objedinjavanje svih teritorija na kojima žive Albanci", zaključuje Čović.

Ramu on opisuje kao "brižljivo negovani atlantski projekat albanskog vođe" i suptilnijeg od svog rivala, dok za Kurtija kaže da je "kratkoročni instrument za destabilizaciju".

Kurtiju je to vrhunac uloge koja će mu biti dodeljena, naglašava - jer Rama je favorit SAD.

Netrpeljivost dvojice političara vremenom se produbljivala toliko da je počela da ugrožava "svealbansku koheziju", pa se zato u priču umešala "mirotvorka" Vjosa Osmani koja je tokom nedavne posete Tirani pokušala da utre put pomirenju.

Ali, skandale u vezi sa narko dilerima koji finansiraju Samoopredeljenje i kompromitovanje ministra policije Svečlje - do sad niko nije mogao da umanji.

"Sprega organizovanog kriminala i albanskih političara nije ništa novo, a trgovina narkoticima, oružjem i ljudima već decenijama je najunosija 'privredna grana' i izvor finansiranja albanskih struktura i kada su u pitanju lični i nacionalni projekti, poput projekta Velike Albanije na Balkanu i šire", navodi Čović, dodajući da ovakva bruka ipak narušava Kurtijevu priču o lošim Srbima i njegov 'oreol' navodno poštenog i nekorumpiranog političara".

A to je, zaključuje autor teksta - korak ka konačnom obračunu i rušenju Kurtija.

Prištinskom lideru ekonomski izazovi nisu jača strana, a uz radikalizaciju, samo još to "poštenje" bio je argument kojim je zadržavao vlast. Da skrene pažnju s otkrića da je nepošten, Kurti pojačava radikalizaciju.

Na sve to Kvinta ne reaguje. Izostale su njihove reakcije i na skandal samoproglašenja Kurtija za premijera velike Albanije, a simptomatično je da i Brisel i Vašington ugrožavaju regionalni mir i stabilnost "podržavajući jedan drugi, velikobugarski projekat" pritiscima na Skoplje da "izmenama ustava dovede u pitanje sopstveni jezik, naciju, istoriju i identitet".

"Da li su svesno zatvaranje očiju na velikoalbanski projekat i otvorena podrška velikobugarskom projektu kojima se dovodi u pitanje teritorijalni integritet više država na Balkanu, dok se istovremeno stvara sanitarni obruč i preti hapšenjima demokratski izabranim čelnicima Republike Srpske jer dovode u pitanje nelegitimne odluke samozvanog visokog predstavnika kojima se urušava Dejtonski sporazum, a u Crnoj Gori izvrgava ruglu izborna volja građana - i sve to u režiji Kvinte - put ka trajnoj regionalnoj stabilnosti", pita se Čović i zaključuje da bi teško moglo da se desi da je odgovor potvrdan.