Srbija i Balkan

Zašto se razleteo Miroslav Lajčak i kakvu nam jesen najavljuje

Ni vapaji Srba zbog zabrane ulaska srpske robe na Kosovo i Metohiju, ni to što su specijalci zabarikadirani u opštinama, nije nateralo briselske birokrate da odustanu od svojih odmora. Sada su se pak vratili na svoja radna mesta
Zašto se razleteo Miroslav Lajčak i kakvu nam jesen najavljuje© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Briselski službenici razbežali su se početkom leta na razne destinacije za odmor, ostavljajući tenzije između Beograda i Prištine otvorenim, jer letovanje ne može da čeka.

To što su u zgradama opština na severu južne srpske pokrajine zabarikadirani prištinski specijalci, i što administracija u tim opštinama ne funkcioniše, nije nateralo briselske birokrate da se odreknu odmora, jer pravo na odmor je izgleda važnije od prava Srba na kretanje.

Ni alarmantni vapaji Srba za pomoć na severu jer je Priština, osim zabrane kretanja, uvela i zabranu snabdevanja iz centralne Srbije, zbog čega KBC Kosovska Mitrovica kuburi sa lekovima i medicinskom opremom, a i hrana je na izmaku, nisu uspeli da dirnu kamena srca u Briselu.

Da su se odmori završili najavio je, ko drugi nego specijalni izaslanik Miroslav Lajčak.

Od 5. septembra Lajčak se svakodnevno sastaje sa zapadnim zvaničnicima, pripremajući po svemu sudeći, povratak na nove pregovore, koji su i do sada predstavljali samo jedno - pritisak na Srbiju.

Lajčak se 5. septembra sastao sa komandantom Kfora generalom Anđelom Mikeleom Ritućom u Briselu.

"Važno je razmeniti beleške o dešavanjima na terenu i podeliti naše procene o potencijalnim izvorima budućih tenzija. Zahvalni za vitalni rad KFOR-a u izgradnji bezbednog okruženja na Kosovu", naveo je Lajčak uz fotografiju susreta.

O dijalogu Beograda i Prištine razgovarao je i sa evropskim poslanicima Matjažom Nemecom i Knutom Flekenštajnom koji su u junu, pre odmora, sa Bilčikom dolazili u Srbiju.

U pitanju je, kažu u objavi na društvenoj mreži Iks, redovna razmena o situaciji na Zapadnom Balkanu i trenutnom stanju u dijalogu.

"Hvala za vašu izvanrednu kooperaciju", zahvalio je Lajčak evropskim poslanicima.

Da je čitav proces koordinisan sa Prištinom, pokazao je sastanak sa zamenikom prištinskog premijera Besnikom Bisljimijem.

"Imali smo dugu i suštinsku diskusiju u pripremi sastanka na visokom nivou sledeće nedelje. Naš glavni fokus je bio na tome kako unaprediti normalizaciju odnosa", naveo je Lajčak uz fotografije susreta sa Bisljimijem 6. septembra.

Sumnju da će nastavak dijaloga imati veze sa energetskim sistemom, uneo je sastanak Lajčaka sa Arturom Lorkovskim, direktorom Sekretarijata Energetske zajednice.

"Razgovarali smo o načinima za dalje jačanje naše saradnje na pitanjima od zajedničkog interesa. Zahvalni Sekretarijatu Energetske zajednice na podršci dijalogu", naveo je Lajčak u šturom izveštaju sa sastanka.

Za savete za nastavak dijaloga Lajčak je pitao i predstavnike Nemačke.

"Fokus je na potrebi za napretkom u primeni Sporazuma o putu normalizacije. Zahvalni smo na snažnoj nemačkoj podršci", naveo je Lajčak.

Da ne časi časa, Lajčak je pokazao i juče kad se sastao sa specijalnim izaslanikom premijera Velike Britanije za zapadni Balkan Stjuartom Pičom.

"Nakon što sam se vratio u Brisel, sastao sam se sa britanskim izaslanikom za Zapadni Balkan lordom Pičoma. Uvek je dobro čuti o njegovim najnovijim aktivnostima, razmeniti ocene o nedavnim dešavanjima u regionu i izvestiti ga o našim naporima u dijalogu", naveo je Lajčak.

U svim ovim objavama specijalnog izaslanika Brisela govori se o navodnom nastavku pregovora, koje Lajčkak najavljuje za sledeću sedmicu.

Kako je to primetio i nekadašnji predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović, Lajčak se u regionu pojavio preplanuo i osvežen u "još jednoj misiji frankenštajnskog oživljavanja odavno mrtvog dijaloga".

Za sada nije poznato kada će nastavak pregovora tačno biti održan, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će to biti u sredu ili četvrtak sledeće sedmice.

On je pozvao Evropsku uniju, SAD, kao i srpske tradicionalne prijatelje Kinu i Rusiju da kroz argumente sagledaju situaciju na KiM.

A činjenice i argumenti govore da Priština nastavlja sa podizanjem tenzija. Tako su danas prištinski specijalci ušli u fabriku alata "Lola" u Zubinom Potoku, pretresli zatvoreni proizvodni kompleks i ostavili natpis da ju je zapečatila Kosovska agencija za privatizaciju.

Samo dan ranije generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenbegr je rekao da za svaku akciju prištinskih specijalaca na severu KiM neophodna koordinacija sa Kforom.

image