Starović: Stoltenberg priznao da je policija tzv. Kosova faktor destabilizacije

Izjava je dobrodošla i predstavlja korak u dobrom pravcu, kaže državni sekretar, koji se nada da će reči šefa NATO-a biti propraćene daljim, konkretnim merama

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, implicitno je priznao da su militarizovane snage Kosovske policije u prethodnom periodu bile faktor koji je uticao na destabilizaciju, smatra državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije Nemanja Starović.

Starović kaže da je Stoltenberg izjavom nakon sastanka sa "gospođom Vjosom Osmani sa Kosova", kako je zvanično predstavljena u sedištu NATO-a, ukazao na dve značajne stvari.

"Prva je to da po važećim sporazumima iz 2013. tzv. Kosovske bezbednosne snage ne mogu ući na sever Kosova bez eksplicitne saglasnosti Kfora i drugo da se ne mogu raspoređivati specijalne militarizovane monoetničke policijske snage na severu bez pravovremenih i smislenih konsultacija sa Kforom", rekao je Starović za "Kosovo onlajn".

Takva izjava je, kako on ocenjuje, pozitivan iskorak u odnosu na ono šta je predstavljalo do sada uobičajenu komunikaciju NATO-a, u kojoj je stalno ukazivano da misija Kfora predstavlja tek snagu trećeg odgovora na bezbednosne izazove i pretnje nakon Kosovske policije i Euleksa.

"Na ovaj način i Stoltenberg implicitno priznaje da su upravo te specijalne militarizovane snage policije tzv. Kosova predstavljale u prethodnom periodu kao faktor koji je uticao na destabilizaciju prilika na terenu i da ne postoji sloboda njihovog delovanja na severu, svakako ne na način kako žele da predstave predstavnici administracije u Prištini", ističe Starović.

Ta izjava je dobrodošla i predstavlja korak u dobrom pravcu, smatra državni sekretar koji se nada da će reči biti propraćene daljim, konkretnim merama.

Mere, kako dodaje, treba da omoguće da Kfor da doprinos potpunom povlačenju svih militarizovanih monoetničkih snaga policije tzv. Kosova sa severa.

"Bez tako nečega mi ne možemo govoriti o punoj i suštinskoj deeskalaciji na terenu, a bez deeskalacije neće biti nastavka političkog procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine i taj proces ne može dati pune i očekivane rezultate", zaključio je Starović.

Genralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je, nakon sastanka sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani, izjavio da u skladu sa obavezom Prištine iz 2013. godine, svako raspoređivanje KBS na sever Kosova zahteva saglasnost Kfora i da se očekuju pravovremene i značajne konsultacije za bilo kakve akcije KBS, policije tzv. Kosova koje bi mogle da utiču na bezbednosno okruženje.