Vučić: Moja molba EU, SAD, Kini i Rusiji, o vanrednim izborima posle Njujorka

Vučić je najavio obraćanje javnosti o Kosovu i Metohiji, ali i o svim važnim političkim i ekonomskim temama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će nastavak dijaloga Beograda i Prištine biti u sredu ili četvrtak sledeće sedmice.

"To je za nas obaveza, jer smo uvek smatrali da je dijalog način kako se problemi rešavaju, a problemi se nagomilavaju", rekao je Vučić.

On je naveo da su prištinski policajci danas ušli u fabriku u Zubinom Potoku koja ne radi, samo da bi pokazali da mogu da rade šta žele.

"Dan posle što je Stoltenberg rekao da očekuje konsultacije za bilo kakve akcije KBS i tzv. kosovske policije, njihovi policajci su upali u fabriku u Zubinom potoku, što je još jedan dokaz da je njihova želja da pokažu kako prkose svemu onome što je govorio Stoltenberg. Nastavili su i sa hapšenjem Srba", kaže Vučić.

Kako je rekao, Priština je 41 put pokušala da izvede direktne sukobe na severu Kosova i Metohije, a od dolaska Kurtija na vlast zabeležen je 401 napad na Srbe.

U pritvoru su i dalje Obrenović, Milun Milenković Lune, Nenad Orlović Milovan Božović, Slađan Trajković i Dragiša Milenković.

Kako je rekao, sa Srbima je govorio o izlasku na izbore, i da o tome može da se razgovara, ali ono o čemu nema razgovora je da Srbi napuste svoja vekovna ognjišta.

"Naš narod će gledati kako da se toj meri demokratskim i mirnim merama suprotstavi", rekao je predsednik Srbije.

Što se Kurtija tiče, odavno ne verujem da on želi bilo kakva racionalna rešenja, rekao je predsednik Srbije.

Kako dodaje, kad ga pitaju da li se zalaže za "veliku Srbiju", on će reći ne, dok Kurti kada ga pitaju da li se zalaže za "veliku Albaniju" to neće reći, već će navesti da mu to u ovom trenutku nije prioritet.

Priština, kaže, namerava da prisvoji privatnu imovinu na severu Kosova i Metohiji, iako nijednim dokumentom nisu predviđene nikakve baze ni vojne kasarne na severu Kosova i Metohije.

Posebno katastrofalne posledice su u bolnicama, zbog zabrane ulaska srpske robe, upozorava predsednik Srbije i najavljuje da traži način za snabdevanje KBC Kosovska Mitrovica i bolnice u Gračanici.

"Očigledno ćemo za to morati da molimo međunarodne predstavnike", rekao je Vučić.

U ponedeljak kaže putuje u Skoplje, potom u Brisel na razgovore sa Kurtijem, a nakon toga ide u Mađarsku na veliki demografski samit. Dan srpskog jedinstva biće obeležen 15. septembra, potom će biti u Njujorku na Generalnoj skupštini UN.

"Naša je molba i moj zahtev je predstavnicima EU i SAD i našim tradicionalnim prijateljima Kini i Rusiji da kroz argumente sagledaju situaciju na KiM. Ne kroz to ko je stvarao takozvanu kosovsku nezavisnost, već da vidimo ko je zaista proizvodio nemire, nerede i sukobe i kome je to u interesu, ako u tome ni na koji način nije učestvovao", poručio je Vučić.

Dodao je da ne može želja Srbije da se poštuje njen Ustav da bude protumačeno kao provokacija.

"Moja molba je, razumemo mi kampanje i zašto se određeni tekstovi i emisije proizvode, ali kada je u pitanju očuvanje mira i poštovanje Povelje UN, onda svi ti interesi ne mogu da bude ispred svega o čemu sam govorio", rekao je on.

Odluka o vanrednim izborima nakon povratka sa sastanaka u svetu

Govoreći o situaciji u zemlji, Vučić je kazao da je deo opozicije zatražio izbore na svim nivoima, i to na agresivan način to zahtevaju.

"Smatrao sam još od 2012. da ne postoji ništa lošije za zemlju nego da neko ko nema legitimitet naroda, držite vlast po svaku cenu, te da je vlast dužna da kada postoje ozbiljno obrazloženi zahtevi za vanrednim parlamentarnim izborima te zahteve sagleda", kaže Vučić.

Dodaje da je razgovarao sa predstavnicima partija vlasti i vidi da postoji raspoloženje da se izađe u susret zahtevima dela opozicije o izborima.

"Ostaju tehnički detalji, 1.000 tehničkih detalja. Smatram da postoje važnije stvari od tih tehničkih detalja", rekao je on i najavio sastanke nakon ovih spoljno-političkih o izborima.

"U skladu sa tim, doneću odluku. Mislim da je to važno za demokratiju u Srbiji", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, predstavnici parlamentarne većine su se poneli odgovorno i uzdržano, uprkos ponašanju dela opozicije, koje je stajala na poslaničkim klupama i duvala u vuvuzele.

"Preko noći su rekli da izbori moraju da budu i to onda kada su oni to rekli", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije i član Srpske napredne stranke dodao je da se trudio da koristi veoma blage termine dok je govorio o upotrebi vuvuzela u Skupštini dok se razgovaralo o pomoći za lečenje dece sa spinalnom mišićnom atrofijom.

On je rekao da je dobio zahtev da okači zastavu LGBT sutra i da hitno odgovori da li ju je okačio.

"Evo neću da je okačim", rekao je predsednik Srbije i dodao da ne zna da li će to učiniti Vlada Srbije.

"Sutra demonstrirajte još, sutra se svi lepo nađite i demonstrirajte. Država je suviše ozbiljna stvar", rekao je Vučić.