Promocija kadeta Vojne akademije, Vučić: Samo svojom snagom možemo da sačuvamo svoju zemlju

Vojnu akademiju završava 148 kadeta i kadetkinja 143. i 144. klase Vojne akademije

Ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije danas je u prve oficirske činove promovisano 175 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije.

Svečanosti je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić kome je načelnik Vojne akademije prof. dr. pukovnik Srđan Blagojević predao raport ispred postrojenih ešalona Vojne akademije.

Predsednik Vučić se na početku svog obraćanja osvrnuo na reči vojvode Mišića koji je rekao da se "u ratu lako gubi glava ali se jednako lako gubi i obraz".

On je rekao da će govoriti iz srca, te je naglasio da je veliko breme pred njima zbog situacije u svetu i regionu za koju nismo ni krivi ni dužni.

"Govoriću iz srca, ne toliko iz glave, znajući koliko je teško breme pred vama. Lepo je i časno biti vojnik Republike Srbije, ničeg časnijeg nema, ali vam taj posao neće biti lak, u stvari sećaćete se školovanja kao najlepših godina svog života", rekao je predsednik.

"Hvala vam na tome što ste odgovorno i ozbiljno pristupili tom poslu i hvala vam što možemo mnogo toga da očekujemo od vas i tražimo, hvala vam što vam nije bilo teško da po kiši, suncu, vetru i snegu obavljate ne lake zadatke, uvek otadžbinu stavljajući ispred sebe", dodao je.

Predsednik Vučić naglasio je da moramo u svakom trenutku da budemo spremni da zaštitimo svoju otadžbinu.

"Mi vojsku gradimo i školovali smo vas da budete odvraćajući faktor za svakoga ko misli da mu je Srbija lak plen. Zato vojske postoje i ulažemo u vojsku mnogo više nego ikada. Uvek ima nezadovoljnih, koji će da pronađu neku primedbu. Bez obzira na to što je životni standard vojnika daleko bolji i veći i nećete morati da brinete da li ćete biti podstanari narednih 20 ili 30 godina, nećete, sve ćemo to da rešavamo", naglasio je Vučić.

Ali, kako je dodao, ono što moraju da znaju je to da moramo u svakom trenutku da budemo spremni da zaštitimo svoju otadžbinu.

"Kad hoćemo da kupimo opremu i oružje na Zapadu, pitaju nas 'a šta će vam to oružje i oprema?'. Nije problem ni to što se svi ostali naoružavaju, uvek je problem kada Srbija samo želi da bude odvraćajući faktor", rekao je.

Poručio im je da samo svojom snagom, hrabrošću, svojom marljivošću, svojom odgovornošću i ozbiljnošću možemo sebe, svoj narod i svoju zemlju da sačuvamo.

"I ne smemo da pokažemo našu slabost. Nastavićemo da razvijamo svoju industriju, da damo sve od sebe da uvek budemo svoji na svome i da ne damo nikome Srbiju da napadne. Bićemo sve jači, a mi jače pojačanje od vas nismo mogli da dobijemo", poručio je predsednik.

Dodaje da ne postoji oružje i oruđe koje "vredi više od vaše pameti i od vaših srca". 

Vojnu akademiju završava 148 kadeta i kadetkinja 143. i 144. klase Vojne akademije, među kojima je 10 kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i dva kadeta iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Medicinski fakultet VMA završava 27 mladića i devojaka iz 9. klase Medicinskog fakulteta VMA.

Prema protokolu svečanosti, najboljim kadetima - Đorđu Pešiću, Viktoru Teodosiću, Milici Marinković i Dijani Đokić - uručene su sablje sa posvetom.

Izvršen je i svečani defile najmlađih oficira Vojske Srbije, a ceremonija je završena bacanjem šapki uvis novih oficira VS.

Program svečanosti uveličali su naleti vazduhoplova Vojske Srbije, kao i nastupi Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i Reprezentativnog orkestra Garde.

Tokom održavanja manifestacije bio je zaustavljen saobraćaj ispred Doma Narodne skupštine i u okolnim ulicama.