Srbija i Balkan

Isa Mustafa: Ohridski sporazum znači status kvo, Priština odustala od formalnog priznanja

Takva politika je potpuno pogrešna za "Kosovo" i mimo svih strateških interesa, smatra bivši premijer tzv. Kosova
Isa Mustafa: Ohridski sporazum znači status kvo, Priština odustala od formalnog priznanjawww.globallookpress.com © Monika Skolimowska

Bivši premijer tzv. Kosova Isa Mustafa izjavio je da je glavni cilj dijaloga Prištine i Beograda postizanje međusobnog priznanja, ali da se pod vođstvom Aljbina Kurtija taj dijalog pretvorio u proces upravljanja krizom, koji vodi unutrašnjoj političkoj kalkulaciji obe strane.

"Osnovni cilj dijaloga 'Kosova' i Srbije je rešavanje sporova radi postizanja međusobnog priznanja. Sa ovom vladom dijalog je prešao na drugi kolosek, na upravljanje krizama, koji obe strane koriste za unutrašnju političku upotrebu", rekao je Mustafa za "Gazetu ekspres".

On je naveo da je vlada tzv. Kosova u početku preduzimala populističke akcije - koje je "prodavala neupućenim građanima" - kako bi proširila suverenitet, ali se zatim povlačila nakon opomena i sankcija međunarodne zajednice.

Takva politika je potpuno pogrešna za "Kosovo" i mimo svih strateških interesa, smatra Mustafa.

Govoreći o Ohridskom sporazumu, Mustafa je istakao da je Kurtijeva vlada priznala da je odustala od formalnog priznanja i da je, uz nedostatak volje za njegovu primenu, taj sporazum teži i ima nepredvidive posledice u odnosu na sporazum iz 2013. godine.

Po njegovim rečima, od političkog sporazuma koji ima za cilj jačanje suvereniteta, međusobno priznanje, članstvo u međunarodnim organizacijama i međunarodno priznanje, došlo se do sporazuma za "status kvo".

"'Kosovo' bi što pre moralo da vrati fokus dijaloga na uzajamno priznanje i da odustane od ideje da se gradonačelnici utvrde u opštinskim 'tvrđavama', gde nijedan građanin ne ide da traži usluge", zaključio je Mustafa.

image