Srbija i Balkan

Iz Atine Kurtiju stiže demanti: Ništa od priznanja "Kosova", Grčka pozicija je ostala nepromenjena

Već duže vreme na Grčku se gleda kao na "najslabiju kariku" među pet država članica koje ne priznaju lažnu državu Kosovo, podseća "Euraktiv"
Iz Atine Kurtiju stiže demanti: Ništa od priznanja "Kosova", Grčka pozicija je ostala nepromenjena© Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

Izjavu predsednika privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da je Grčka blizu priznavanja nezavisnosti Kosova, odnosno da je od pet članica EU koje ga ne priznaju najbliža tome da promeni tu odluku, demantuju zvaničnici iz Atine i poručuju da pozicija ove zemlje po ovom pitanju ostaje ista, preneo je "Euraktiv".

"Grčka pozicija je ostala nepromenjena", rekao je izvor iz grčke vlade za "Euraktiv".

Grčka, Slovačka, Rumunija, Španija i Kipar ne priznaju nezavisnost tzv. Kosova, koja je jednostrano proglašena 2008. godine.

Govoreći na poljskoj televiziji u nedelju, Kurti je rekao da je Priština "naporno radila u diplomatskom aspektu kako bi tzv. Kosovo pridružili većini zemalja EU".

"Grčka je na čelu ovih zemalja, koja je blizu priznavanja nezavisnosti 'Kosova'. To pokazuje i status naše kancelarije u Atini", izjavio je Kurti.

"Euraktiv" podseća da Grčka ima Kancelariju za vezu koju je akreditovao Unmik u Prištini, dok je tzv. Kosovo u Atini otvorilo Kancelariju za ekonomska i komercijalna pitanja i dodaje da Atina takođe priznaje pasoše koje izdaje tzv. Kosovo.

Već duže vreme na Grčku se gleda kao na "najslabiju kariku" među pet država članica koje ne priznaju lažnu državu Kosovo.

U martu ove godine, grčki ministar inostranih poslova Nikos Dendijas posetio je tzv. Kosovo po šesti put i sastao se sa predsednicom Vjosom Osmani.

U saopštenju posle sastanka, Osmani je pohvalio posvećenost Grčke i stalnu podršku liberalizaciji viznog režima i evroatlantskim integracijama na tzv. Kosovu.

"Na sastanku je bilo reči i o odnosima 'Kosova' i Grčke, na kojima je predsednica Osmani pokazala spremnost za jačanje daljih bilateralnih odnosa", navodi se tada u saopštenju kosovskog Predsedništva.

Međutim, tokom posete Srbiji, grčka predsednica Katerina Sakelaropulu rekla je da se ništa neće promeniti kada je reč o poziciji Atine prema nezavisnosti tzv. Kosova.

Ta potvrda ponovo je stigla krajem avgusta od grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa koji se u Atini sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nakon tog susreta, Vučić je poručio da neće biti promene u zvaničnom stavu Grčke povodom nepriznavanja "Kosova".

image