Srbija i Balkan

Deset dana zatvora u Srbiji za opštinskog funkcionera sa severa Kosova

Otac uhapšenog Nikole Radomirovića tvrdi da se radi o "politički motivisanoj presudi" jer su se on i njegov sin angažovali u centralne i lokalne kosovske institucije
Deset dana zatvora u Srbiji za opštinskog funkcionera sa severa Kosova© FOTO TANJUG/DOPISNIK KIM/bs

Direktor administracije u opštini Leposavić na severu Kosova Nikola Radomirović osuđen je u Srbiji na deset dana zatvora zbog "posedovanja hladnog oružja", potvrdio je Prekršajni sud u Raškoj na jugozapadu Srbije za Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Presuda nije pravosnažna jer su okrivljeni i podnosilac zahteva protiv ove presude izjavili žalbu, tako da je u toku postupak po žalbi", navedeno je u odgovoru pomenutog suda.

Radoica Radomirović, otac uhapšenog Nikole, u izjavi za RSE tvrdi da se radi o "politički motivisanoj presudi" jer su se on i njegov sin angažovali u centralne i lokalne kosovske institucije.

Naime, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija je u opštinsku zgradu u Leposaviću – građenu sredstvima Republike Srbije – uputio desetak Srba koji su prihvatili saradnju s tamošnjim institucijama a pošto su albanski "gradonačelnici" uz pomoć specijalnih jedinica policije Rosu zauzeli iste u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Radoica Radomirović, inače zamenik ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, veruje da se protiv njih vodi "hajka", jer javno iznose "drugačije stavove od Srpske liste", vodeće partije kosovskih Srba koja ima podršku Beograda.

U međuvremenu je iz Osnovnog javnog tužilaštva u Raškoj za RSE rečeno da protiv Nikole Radomirovića nije "podneta krivična prijava za nijedno krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti" već da je protiv njega MUP Srbije podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

image