Srbija i Balkan

Do Višeg suda u Podgorici prokopan tunel, vodi do privatnog stana (FOTO)

Ovo je jedna akcija dobro isplanirana i organizovana koja se mesecima pripremala i koja liči na akcione filmove, rekao je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore
Do Višeg suda u Podgorici prokopan tunel, vodi do privatnog stana  (FOTO)www.globallookpress.com © Philipp von Ditfurth

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić i vršilac dužnosti direktora Uprave policije Nikola Terzić obišli su danas Viši sud, gde je otkriven tunel koji je prokopan ispod zgrade suda.

Adžić je poručio da to jeste neka vrsta napada na sistem i državu.

"To je i nešto što smo mi najavljivali u prethodnom periodu da može da se desi, a to je da neki ljudi koji se pominju već duži vremenski period kao negde nosioci buduće vlasti imaju određene vrste sa kriminalnim strukturama, što je svakako nakon intenzivne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije koja je prepoznata od građana u prethodnih godinu i po dana, rekao bih malo poljunjana i negde se dao vetar u leđa onim kriminalnim strukturama da može doći do situacije da se sve vrati na onaj period kada su Crnom Gorom vladale kriminalne strukture", navodi Adžić.

Ocenio je da sve ide u dobrom pravcu i vrlo brzo možemo doći do opipljivih dokaza.

"Ovo je jedna akcija dobro isplanirana i organizovana koja se mesecima pripremala i koja liči na akcione filmove", rekao je Adžić, preneo je portal podgoričkog Dan

Predsednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić prethodno je izjavio da je do provale u depo tog suda došlo putem prokopanog tunela ispod zgrade, ali da je popisom konstatovano da, kako je rekao, gotovo ništa ne nedostaje.

"Na dobro sakrivenom mestu pronađen je otvor tunela, koji je morao biti pravljen duži vremenski period. Uviđaj je završen, ne znamo šta se moglo sve desiti da taj otvor nije primećen. Nama je najvažnije da smo zatvorili nešto što je predstavljalo opasnost", rekao je Savić na konferenciji za novinare.

Crnogorski Javni servis objavio je fotografiju otvora tunela koji vodi do depoa Višeg suda.

Savić je negirao navode pojedinih medija da je ukraden laptop korejskog "kralja kriptovaluta" Do Kvona, jer se on ni ne nalazi u depou.

"Istina je da su u Višem sudu u prostorijama depoa tog suda zatečeni tragovi drugih lica. Odmah je obaveštena policija, koja je nakon izvršenog uviđaja došla do iste konstatacije. Sproveden je popis, koji je trajao do ranih jutarnjih sati. Konstatovano je da gotovo ništa ne nedostaje", rekao je Savić, prenele su podgoričke "Vijesti".

Prema njegovim rečima, zabunu je stvorilo to što stvari nisu bile na mestu i da je pregledom predmeta konstatovano je da su ispreturane. Savić tvrdi da čak i da su neke stvari nestale to ne bi bila nenadoknadiva šteta jer su, kako kaže, dokazi izveštačeni.

Podgoričke "Vijesti" su objavile , pozivajući se na saznanja iz policije, da tunel od depoa u zgradi Višeg suda u Podgorici vodi do jednog stana zgrade koja se nalazi naspram suda. Reč je o stanu čiji je vlasnik poznat policiji, a traga se za onima koji su ga iznajmljivali tokom protekla dva meseca.

Mediji su juče objavili da se sumnja da je obijen depo Višeg suda u Podgorici, u kojem je samo u poslednje dve godine smešteno devet i po tona raznih vrsta droga. Savić kaže i da je u medijima izneseno mnogo neistina.

Rukovodilac ODT Podgorica tužilac Duško Milanović prethodno je izjavio da je, nakon obaveštenja o događaju, dežurni tužilac izašao na lice mesta, odakle je i rukovodio uviđajem.

"Izuzeti su tragovi s lica mesta, data uputstva službenicima Uprave policije i naloženo preduzimanje brojnih dokaznih radnji, između ostalog i izuzimanje video-nadzora i popis stvari iz depoa, kako bi se utvrdilo što nedostaje. U cilju interesa istrage za sada ne mogu iznositi više detalja", izjavio je Milanović za "Vijesti" 

Iz Uprave policije nezvanično je rečeno da će istraga pokazati da li je depo Višeg suda obijen minulog vikenda ili ranije.

Pred njima je zadatak da pregledaju nadzorne kamere, ali i da uzmu izjave od svih koji su imali pristup podrumskim prostorijama u kojima se čuvaju materijalni dokazi izuzeti tokom istrage krivičnih dela za koje je nadležan Viši sud. Na tom mestu čuvaju se do pravosnažnosti presuda, nakon čega bi trebalo da budu uništeni.

U depou tog suda uskladišteno je nekoliko tona droge, uključujući dve tone kokaina, oružje kojim su počinjena krivična dela, dokumenta, predmeti izvršenja krivičnih dela i drugi materijalni dokazi izuzeti tokom uviđaja i istrage.

Među tim spisima su vrlo značajni dokazi za sve postupke koji se vode pred tim sudom – teška ubistva, šverc droge, ali i dokazi u postupcima koji se vode pred specijalizovanim većem tog suda, protiv oko hiljadu okrivljenih.

U zgradi u kojoj se nalazi pomenuti depo smešteni su, pored Višeg suda, i Apelacioni i Vrhovni sud.

image