Dodik: Nećemo prihvatiti nijednu odluku Šmita, neće mi biti problem da se pojavim pred sudom BiH

Dodik je rekao da njegova stranka smatra da je situacija u Republici Srpskoj stabilna

Predsednik SNSD Milorad Dodik rekao je danas, nakon sednice Izvršnog komiteta stranke, da Republika Srpska ostaje stabilna uprkos neovlašćenom i nelegalnom intervencionizmu čiji je cilj ugrožavanje političke situacije u Srpskoj.

Dodik je rekao da ovaj intervencionizam ima predznak kolonijalnog delovanja Kristijana Šmita, američkog i britanskog amabasadora i još  nekih pojedinaca.

Dodik je rekao da SNSD stranka smatra da je situacija u Republici Srpskoj stabilna, da je ekonomsko i političko stanje dobro i da vladajuća koalicija deluje i funkcioniše u skladu sa koalicionim dogovorom, prenosi RTRS.

On je naveo da se na današnjoj sednici govorilo o aktuelnom stanju u Srpskoj i na nivou BiH, o regionalnim pitanjima koja se nameću, kao i o pripremama za sedmi sabor SNSD koji će biti održan 30. septembra u Doboju.

Dodik je poručio da SNSD ostaje posvećen jačanju institucija Republike Srpske.

"Intervencionizam lažnog visokog predstavnika je način na koji pokušavaju da destabilizuju Srpsku", istakao je Dodik.

On je naglasio da SNSD odbacuje bilo kakvu mogućnost prihvatanja legitimiteta Šmita jer ga on nema.

"Trebalo bi da odustane od manifestacija nemoći. Mi nećemo prihvatiti nijednu njegovu odluku. Bilo šta da odluči ili deluje za nas nije obavezujuće, on ne može da uđe ni u jednu instituciju Srpske", naglasio je Dodik.

Dodik je izjavio i da mu neće biti problem da se pojavi pred sudom Bosne i Hercegovine pošto je na tom sudu potvrđena optužnica protiv njega.

Dodik je istakao da je ukaze o proglašavanju spornih zakona zbog kojih je protiv njega podignuta optužnica potpisao "kao predsednik RS", ali da će odgovarati kao Milorad Dodik.

"Neće mi biti problem da se pojavim (pred sudom Bosne i Hercegovine), bez obzira koliko to bilo nakaradno i loše", poručio je Dodik.

"Predsednik RS je u svojim ustavnim ovlašćenjima obavezan da potpiše ukaz o proglašenju zakona koji usvoji Narodna skupština RS", rekao je Dodik.

On je govorio o potpisivanju ukaza kojim se proglašavaju važećim zakoni o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS, i neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u RS, prenosi Radio slobodna Evropa.

Dan ranije, sud Bosne i Hercegovine (BiH) je potvrdio uređenu optužnicu protiv Dodika i Miloša Lukića, v.d. urednika Službenog glasnika Republike Srpske.

Njih dvojica se terete za krivično delo neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH.

Sednici, osim predsednik SNSD Milorada Dodika, prisustvovali su i članovi rukovodstva stranke Željka Cvijanović, Radovan Višković, Luka Petrović, Nebojša Radmanović, Nikola Špirić i Radovan Kovačević.

Cvijanović: SNSD daje putu podršku Dodiku

Potpredsednica SNSD Željka Cvijanović rekla je da je situacija u Republici Srpskoj stabilna i da je vlast opredeljena da u skladu sa mogućnostima izlazi u susret potrebama svih građana.

Cvijanović je istakla da SNSD daje punu podršku predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i ocenila je da je sve što se dešava u pogledu sudskog procesa protiv Dodika politički obojeno.

"Neizabrani stranac Kristijan Šmit je kreirao i normirao krivično delo po svojim merilima i nahođenju", rekla je ona.

Kako je dodala, visoki predstavnici i kada su legalno izabrani prema Dejtonskom sporazumu nemaju pravo da nameću i dopunjavaju zakone.

Košarac: Ukoliko se nastave provokacije Šmita, povućićemo se iz institucija BiH

Ukoliko se nastave provokacije Kristijana Šmita, jedan od odgovora biće povlačenje iz institucija BiH, izjavio je zamenik predsedavajućeg Saveta ministara Staša Košarac, nakon sastanka u Istočnom Sarajevu srpskih predstavnika u Savetu ministara i agencijama na nivou BiH.

Kaže da je na sastanku potvrđen jedinstven stav - lojalnost Republici Srpskoj i očuvanje njenog ustavnog kapaciteta.

Košarac je naglasio da je neupitna podrška politici Republike Srpske, te da su zaposleni u zajedničkim institucijama koji dolaze iz Republike Srpske iskazali punu podršku institucijama Srpske.

"Sudski proces protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika svi su okvalifikovali kao politički", istakao je Košarac u Istočnom Sarajevu nakon sastanka predstavnika Republike Srpske koji rade u zajedničkim institucijama.

On je rekao da je uzrok svih problema u BiH Kristijan Šmit, koji je nelegalno izabran.

Košarac je naveo da je zaključak današnjeg sastanka da se sledi politika Republike Srpske, te da se politika u zajedničkim institucijama sprovodi onako kako je definisana u Srpskoj.

Ministar finansija i trezora u Savetu ministara Srđan Amidžić poručio je da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama neće dozvoliti ni na jedan način da bude ugrožena pozicija Srpske, a to sasvim sigurno neće biti na štetu Bošnjaka i Hrvata.

On je rekao da su protekla dešavanja poruka i partnerima u vlasti na nivou BiH iz FBiH, naglašavajući da, ukoliko postoji problem u jednom delu BiH, on neće nestati ukoliko ga drugi ignorišu.

Košarac je istakao da Šmit i kolektivni zapad moraju da razumeju da su stvari koje rade u BiH neprihvatljive polovini te zemlje i da ona na takav način ne može funkcionisati.