Srbija i Balkan

Zvečan: Poljska jedinica Kfora obezbeđuje zgradu opštine

Nakon incidenta koji se dogodio 29. maja u Zvečanu, Kfor je raspodelio svoje vojnike u krugu opštinske zgrade i postavio metalnu žicu i ogradu oko objekta
Zvečan: Poljska jedinica Kfora obezbeđuje zgradu opštine© TANJUG/ DOPISNIK KiM

U Zvečan su stigli pripadnici poljskih jedinica Kfora gde će umesto letonskog kontingenta obezbeđivati prostor oko zgrade opštine Zvečan.

Nakon incidenta koji se dogodio 29. maja, tokom protesta Srba zbog nametanja nelegitimno izabranih albanskih gradonačelnika i upada specijalaca kosovske policije u opštinske zgrade na severu, kada je povređeno 25 mirovnjaka i više od 50 Srba, Kfor je raspodelio svoje vojnike u krugu opštinske zgrade i postavio metalnu žicu i ogradu oko objekta.

Pripadnici turske jedinice Kfora preuzeli su obezbeđivanje prostora oko zgrade opštine Zvečan 27. juna, a njih su 31. avgusta zamenili letonski vojnici. Tada je metalna ograda koja je postavljena ispred zgrade povučena 30 metara unazad.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nedavno je posle sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani u Briselu poručio da KBS ne može na sever bez dozvole Kfora i po prvi put uputio zahtev da Kosovska policija koordinira sve svoje akcije na tom području Kosova sa ovom misijom.

image