Konačno se oglasio OHR: Šmit odlučio da ne učestvuje u orkestriranoj predstavi, nastavlja mandat

Visoki predstavnik nastavlja da izvršava svoj mandat na celoj teritoriji BiH kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, saopšteno je iz OHR-a

Iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u BiH su se oglasili saopštenjem rekavši da poseta Kristijana Šmita Banjaluci nije bila definitivno dogovorena.

"Danas je visoki predstavnik svesno odlučio da ne učestvuje u orkestriranoj pozorišnoj predstavi, vodeći računa o interesima svih građana BiH. Visoki predstavnik nastavlja da izvršava svoj mandat na celoj teritoriji BiH kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom", saopšteno je iz OHR-a.

Dodali su da je Šmit danas razgovarao sa potpredsednikom RS Ćamilom Durakovićem o situaciji u vezi sa povratnicima u Republici Srpskoj i dogovorili su se da se uskoro sastanu i nastave taj razgovor.

"Takođe, u toku dana, visoki predstavnik se sastao sa premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem i ministrom za raseljene osobe i izbeglice Federacije BiH Nerinom Dizdarom. Usijane spekulacije o tome gde bi i koga bi visoki predstavnik mogao da poseti odvlače pažnju od stvarnog posla koji treba da se obavi kako bi se rešili realni problemi s kojima se suočavaju građani Bosne i Hercegovine", dodaju iz OHR-a.

Šmit je danas trebalo da poseti Banjaluku, gde je imao dogovoren sastanak sa potpredsednikom Republike Srpske Ćamilom Durakovićem. Međutim, on je na kraju odustao od tog sastanka. 

Potpredsednik Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda Ćamil Duraković saopštio je da je odustajem Kristijana Šmita da dođe danas u Banjaluku "međunarodna zajednica, ili ono što je od nje preostalo", kapitulirala.

"Sastanak je otkazao niko drugi, no Kristijan Šmit! Ne mogu potisnuti osećaj dubokog razočaranja", rekao je Duraković.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije je rekao da niko neće primeniti nikakvu silu, ali da Šmit ne može da uđe ni u jednu zgradu institucija RS i da neće moći na zvaničnom mestu da održi nijedan sastanak.

"Šmit nije dobrodošao u Republiku Srpsku i njene institucije. Nije se ni sa kim sastao otkad je došao", naglasio je predsednik Srpske, koja Šmita ne priznaje kao visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

On je rekao da niko iz Republike Srpske neće napraviti nijedan eksces, ali da će biti neugodnosti ako Šmit pokuša da provocira dolaskom u Srpsku.