Srbija i Balkan

Filmska priča iz Podgorice: Kako je prokopan tunel do depoa Višeg suda

U prostoriji u kojoj se čuvaju dokazi, kao i zaplenjena droga iz policijskih akcija otkrivena je rupa na zidu
Filmska priča iz Podgorice: Kako je prokopan tunel do depoa Višeg suda© Michael Regan

Da život piše drame, ali i da realnost često nadilazi fikciju pokazala je priča iz Podgorice o tunelu koji je iskopan do depoa Višeg suda.

Zgrada Višeg suda se rekonstruiše, oko nje su skele ali je čuva i obezbeđenje i video-nadzor. Sve to nije bila prepreka da se ispod zgrade iskopa tunel, a da to niko ne primeti.

Juče ujutru u depou suda otkriveno je da su dokazi ispremeštani, a onda je ubrzo pronađena rupa na zidu. Otvor je sasvim dovoljan da kroz njega prođe čovek, koji je, prema svemu sudeći imao cilj da dođe do depoa.

Informacija je odmah uznemirila javnost, jer se u depou čuvaju brojni dokazi, kao i tone droge oduzete u policijskim akcijama. Sve to moglo bi biti meta napadača.

Otkriveno je da tunel vodi do stambene zgrade koja se nalazi preko puta Višeg suda. U pitanju je privatni stan koji je iznajmljen pre dva meseca.

Nije poznato ni ko je vlasnik ni ko su ljudi koji su iznajmili stan. Policija utvrđuje ko je sve učestvovao u ovoj neverovatnoj akciji.

Nagađa se šta je bio cilj, da li odnošenje dokaza ili čak bekstvo iz pritvora, jer se prostorija depoa nalazi u blizini sobe u koju se dovode pritvorenici.

Već godinu dana u pritvoru se nalaze brojni visoki zvaničnici iz prethodne vlasti, među kojima su i nekadašnji specijalni tužilac Saša Čađenović koji je godinama radio u zgradi ovog suda, ali i Petar Lazović, pripadnik crnogorske službe bezbednosti optužen za saradnju sa narko-bosom Radojem Zvicerom.

Između ostalog, u zgradi se nalazi i dokazni materijal iz slučaja "državnog udara" iz 2016. godine, zaplenjeni navodni specijalni telefoni i praćke kojima su navodno lideri Demokratskog fronta planirali ubistvo Mila Đukanovića. Taj slučaj još nije okončan pravosnažnom presudom.

Da bi umirio javnost predsednik Višeg suda Boris Savić održao je konferenciju za novinare na kojoj je izjavio da ništa ne nedostaje.

Kako kaže, tunel je otkriven, zatvoren i sve je pod kontrolom, nema potrebe za panikom. Međutim, poprilično je neverovatno da neko iskopa tunel do prostorije, a da ne napravi nikakvu štetu.

Stručnjaci upozoravaju da je kopanje tunela pod zemljom predstavljalo poprilično veliki poduhvat koji zahteva poznavanje infrastrukture, rasporeda podzemnih instalacija, a posebno i raspored prostorija u samom sudu.

Direktor Uprave policije Nikola Terzić oglasio se rečima da bi voleo da su tačni navodi predsednika Višeg suda da u depou ništa ne nedostaje.

"Niko nije bez razloga kopao tunel, ali da će istraga, koja ide u dobrom pravcu, uskoro sve pokazati. Policija intenzivno radi na rešavanju ovog slučaja", kazao je Terzić za TVCG.

Da policija radi na slučaju potvrdio je i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Situacija je pak odmah zloupotrebljena za političke optužbe, pre svega između Pokreta Evropa sad i ministara iz još aktuelne vlade Dritana Abazovića.

Slučaj je toliko bizaran da su se već ispredaju šaljive priče o tome kako je tunel nastao, kao i da u sudu postoje krtice i da će iskopavanje dokaza u Crnoj Gori od sad imati potpuno drugačije značenje.

Pojedini predlažu da se od tunela napravi metro i da prva stanica vodi do Višeg suda. Neki pak podsećaju na to kako je režim Mila Đukanovića za sve loše u Crnoj Gori krivio Ruse i Srpsku pravoslavnu crkvu.

Zato se šaljivo ispreda kako su Rusi prokopali tunel do Kamčatke ili da vodi do neke rupe za golf na Kavkazu.

Priče će se slagati sve dok policija ne izađe sa konkretnim informacijama o tome ko je i kada iskopao tunel, kao i šta je bio cilj. Imajući u vidu kako se stvari odvijaju u Crnoj Gori, kao i da je zalutali šleper pun švercovanih cigareta od parkinga u Podgorici do spalionice u Nikšiću tražen danima, neizvesno je kada će policija imati informacije o prokopanom tunelu.

Do tada, svako će moći da pusti mašti na volju.

image