Nova mera u srpskom školstvu: Suspenzije s nastave za đake izgrednike

Đaci koji su počinili najteže povrede obaveze ili zabrane biće suspendovani s nastave minimum pet radnih dana

Od ove školske godine direktor škole donosiće rešenje o udaljavanju učenika izgrednika s redovne nastave i vannastavnih aktivnosti na najkraće pet radnih dana, a najduže do okončanja vaspitno-disciplinskog postupka.

Dok traje suspenzija, učenik ili roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik je dužan da se informiše o toku nastavnog procesa i da sadržaje programa nastave i učenja prati uz upotrebu nastavnog materijala koji je škola u obavezi da dostavi učeniku radi obezbeđivanja kontinuiteta u obrazovanju.

To propisuju izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koje je usvojila vlada, a parlamentarci u skupštini tek treba da razmatraju, dok ih prosvetni radnici ocenjuju kao važan korak.

"Ideja o suspenziji učenika nije od juče, došla je iz baze, iz prakse, iz učionica, ali donosioci odluka za to dugo nisu imali sluha. Sada je stavljena u zakonske okvire i to je u svakom slučaju korak u dobrom pravcu. Uveren sam da bi vrlo brzo nekoliko puta sprovedena ova mera doprinela da u školama više ne bude razloga za suspenziju učenika", rekao je za "Politiku" predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije Dušan Kokot.

Međutim, dodao je da rešenje predviđeno zakonom nije najbolje jer nije precizirano – da li će izostanci sa časova izgrednika biti opravdani ili ne, ne navodi se kazna koja bi došla nakon suspenzije, niti je jasno ko će biti u obavezi da šalje nastavni materijal učeniku koji je udaljen s nastave.

Udaljavanje učenika s nastave rešenjem direktora ne može da se tumači kao nagrada, svakako ne ide đacima u prilog, povećava broj izostanaka, a oni kojima se svidi da budu suspendovani više puta u toku školske godine mogu da završe i na razrednom ispitu ukoliko odsustvuju s više od trećine časova, istakao je predsednik Foruma Beogradskih gimnazija Aleksandar Markov.

"Mogućnost suspenzije odnosi se na učenike koji su počinili najteže povrede obaveze ili zabrane, a upravo u tim slučajevima rok za završetak vaspitno-disciplinskog postupka skraćen je sa 30 na maksimalno 20 dana od pokretanja. Toliko i suspenzija može da traje", pojasnio je Markov za "Politiku".

Đaci će biti suspendovani s nastave minimum pet radnih dana zbog unošenja oružja, pirotehničkog sredstva ili drugog predmeta kojim neko može da se ugrozi ili povredi i naruši bezbednost u školi, kao i zbog posredovanja i podstrekivanja drugih na upotrebu alkohola, duvana i droge.

Ukoliko ove prekršaje počini osnovac, može biti premešten i u drugu školu budući da je osnovno-školsko obrazovanje obavezno, dok će srednjoškolac biti izbačen iz škole.

Vaspitno-disciplinske mere suspenzije, prebacivanja i isključenja sleduju i đacima koji se oglušuju o najstrože zakonom propisane zabrane nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja, diskriminacije, urušavanja ugleda i časti bilo koga u školskom krugu.