Vučević: Srbi će se vratiti u institucije kada Priština počne da ispunjava obaveze

Ministar odbrane kaže da nastavak dijaloga zavisi samo od Prištine i njene želje da ispoštuje obaveze i implementira Briselski sporazum

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da će se Srbi vratiti u institucije na severu Kosova i Metohije kada Priština počne da ispunjava svoje obaveze i počne da poštuje Briselski sporazum.

"Srbi će se vratiti u institucije, ovo nije trajno napuštanje institucija, ovo je suspenzija do implementacije Briselskog sporazuma i do ispunjavanja obaveza od strane Prištine. Srpska strana je sve ispunila, a albanska strana ne" objasnio je Vučević za TV Pink.

Vučević je istakao da je situacija na KiM mirna, ali je velika napetost, prouzrokovana jednostranim odlukama administracije u Prištini, zabrinjavajuća i može da vodi daljoj eskalaciji.

"Situacija je postala ekstremno delikatna nakon smene Nenada Đurića koji je bio regionalni komandir policije, rejona severa i odluke Srba da napuste sve institucije na teritoriji pokrajine", naglasio je Vučević.

On smatra da su Srbi reagovali demokratski i dostojanstveno, ali da je na neki način taj čin iznuđen zbog jednostranih odluka Prištine, koji su, kako kaže "saterani u ćošak, i to traje već 23 godine".

Komentarišući pozive na suzdržanost obe strane, Vučević je rekao da je Beograd uzdržan već 10 godina, od kako je potpisan Briselski sporazum, a da albanska strana nije implementirala ni osnovne obaveze tog sporazuma.

"Evropska unija prvo treba da odgovori da li je Kurti poništio Briselski sporazum, da li je moguće da je Kurti jači od onoga što je garantovala EU, da li ćemo tako vršiti delegiranje pravnih akata i sporazuma, jer onda je besmisleno sve i idemo u potpuni ćorskokak", ističe Vučević.

Što se tiče razvoja bezbednosne situacije on smatra da KFOR i Euleks moraju da nadomeste nedostatak Srba u institucijama.

"KFOR mora da substituiše i nadomesti odlazak ili suspenziju srpskih policajaca na sjeveru KiM. Bilo bi pogubno da Kurti pošalje svoju policiju na Kosovo. Ne mislim da KFOR postane policija, ali je mnogo važno da obavlja pitanja suštinske bezbednosti svih Srba na KiM", napominje Vučević.