Kurti traži: Da se izjednače prava Albanaca u Srbiji sa pravima Srba na Kosovu

Predsednik privremenih prištinskih institucija je naveo da Bujanovac i Preševo nemaju bolnicu i da stanovnici albanske nacionalnosti moraju da se leče u bolnici u Vranju u kojoj među zaposlenima nema nijednog Albanca

Predsednik privremenih prištinskih institucija Kosova Aljbin Kurti ponovo je, i to dan uoči nastavka dijaloga u Briselu gde bi trebalo da se govori o deeskalaciji krize na severu Kosova, zatražio da se, kako je naveo, izjednače prava albanske zajednice u Srbiji sa pravima Srba na Kosovu.

Kurti je na društvenoj mreži Iks napisao da "ni Preševo ni Bujanovac, čije je stanovništvo pretežno albansko, 70 odsto, nemaju bolnicu".

"Stanovnici su prinuđeni da idu u obližnji grad Vranje, gde od 700 zaposlenih nema nijednog Albanca. Za nedavno otvoreno radno mesto za lekara prijavilo se 10 ljudi - devetoro su bili Albanci i jedan Srbin. Angažovan je Srbin. Ovo je samo jedan primer diskriminacije Albanaca, koja uključuje i nedostatak udžbenika, cenzuru umetničkog izražavanja i etničko čišćenje administrativnim mehanizmima", tvrdi Kurti.

On je naveo i da je "6000 Albanaca izbrisano iz biračkih spiskova".