Srbija i Balkan

Oglasio se Borelj: Vreme je; U Briselu počeo trilateralni sastanak: "Teški razgovori" (FOTO/VIDEO)

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine počela je u devet časova odvojenim sastancima Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka koji su se prvo sastali sa srpskom delegacijom koju predvodi Aleksandar Vučić
Oglasio se Borelj: Vreme je; U Briselu počeo trilateralni sastanak: "Teški razgovori" (FOTO/VIDEO)© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poručio je u Briselu, gde se održava sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine, da je vreme da sporazum o putu normalizacije odnosa počne ozbiljno da se primenjuje i da će danas biti jasno da li su strane spremne da preuzmu odgovornost.

"Ugostio sam predsednika Aleksandra Vučića i premijera Aljbina Kurtija na sastanku na visokom nivou u okviru dijaloga u Briselu. Vreme je da počnemo ozbiljno da primenjujemo Sporazum na putu normalizacije. Danas ćemo videti da li su spremni da preuzmu odgovornost", napisao je Borelj na platformi Iks (Tviter).

Posle odvojenih sastanaka u Briselu se održava trilateralni sastanak predstavnika Beograda i Prištine sa predstavnicima Evropske unije u okviru nove runde dijaloga.

Na sastanku su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, visoki predstavnik EU za spoljne i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, kao i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Prethodno su održani bilateralni sastanci Borelja i Lajčaka sa delegacijom Beograda koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a potom i odvojeni sastanak sa delegacijom Prištine na čelu sa Kurtijem.

U fokusu današnje runde dijaloga Beograda i Prištine biće primena sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i aktuelna pitanja, navedeno je saopštenju na sajtu EEAS.

Na kraju sastanaka, planirano je da se Borelj obrati medijima u zgradi Evropske službe za spoljne poslove.

U fokusu današnje runde dijaloga Beograda i Prištine biće primena sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i aktuelna pitanja, navedeno je saopštenju na sajtu EEAS. 

Ključna tema razgovora za Beograd i sada će biti osiguravanje mira za Srbe na Kosovu i Metohiji.

"Teški razgovori u Briselu upravo počeli", objavio je jutros predsednik na svojoj Instagram stranici.

Kako javlja reporter Tanjuga, šef dipomatije EU Žozep Borelj sišao je do ulaza u zgradu da lično sačeka predsednika Vučića, što se ranije nikada nije dogodilo.

Na poslednjem sastanku u Briselu, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti nisu seli za isti sto. Predsednik Srbije tada je predstavio izveštaj o povredama uhapšenih Srba koji ni za šta nisu krivi.

Uoči nastavka dijaloga, Vučić je rekao da je o novim napadima na Srbe na KiM već razgovarao sa Lajčakom.

"Sve što mogu da kažem je da sam već razgovarao sa Miroslavom Lajčakom i ukazao na taj problem. Nastaviću to da radim", istakao je predsednik.

image