Srbija i Balkan

Počela saslušanja u slučaju "Tunel" u Podgorici, sporni stan izdat za 1.400 evra mesečno

Šest osoba koje su osumnjičene da su kopale tunel ispod Višeg suda u Podgorici nisu iz Crne Gore i policija za njima intenzivno traga
Počela saslušanja u slučaju "Tunel" u Podgorici, sporni stan izdat za 1.400 evra mesečno© Влада Црне Горе

Prokopavanje tunela do Višeg suda u Podgorici je udar na institucije sistema i pravosuđe, kaže Predsednik Crne Gore Jakov Milatović.

"Zato kad god govorim o demokratskom razvoju Crne Gore govorim o snažnom, reformisanom pravosuđu koje u narednom periodu mora da bude fokus rada Skupštine Crne Gore i naravno Vlade", istakao je Milatović.

On je dodao da očekuje od svih nadležnih institucija da se odgovorno odnesu u odnosu na ovaj slučaj i da ga rasvetle do kraja.

"Nadam se da ovo neće biti jedan od onih slučajeva kao što je to često bilo u prošlosti da javnost ne sazna u potpunosti cijelu sliku stvari. Pozivam na odgovornost, na potpuno rasvetljavanje slučaja jer tunel jeste udar na pravosuđe i Crnu Goru", rekao je Milatović.

Predsednik CG je poručio je da je njegov stav oko vlade jasan i nepromenjen i da je slučaj tunela primer da fokus u narednom periodu treba da bude na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Sudstvo i tužilaštvo moraju da budu reformisani. Ne možete da sa ljudima koji su navodno povezani sa kriminalnim strukturama gradite bolju i pravedniju Crnu Goru. Za reformu pravosuđa je potrebna kvalifikovana većina u parlamentu i svaka moja reč koja se odnosila na kreiranje vlade bila je upućena na potrebu smislene reforme pravosuđa", rekao je Milatović.

Počela saslušanja osumnjičenih

Počela su saslušanja svih koji imaju ili mogu imati saznanja o tunelu iskopanom do depoa podgoričkog Višeg suda, a na spisku za saslušanje je i predsednik tog suda Boris Savić, potvrdio je rukovodilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici Duško Milanović

"Danas su u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, počela saslušanja svih lica koja imaju ili mogu imati određena saznanja u vezi predmetnog slučaja, tako da će u tom smislu biti saslušan i predsednik Višeg suda u Podgorici", rekao je Milanović za podgoričke "Vijesti".

On je precizirao da do sada nije utvrđeno šta tačno nedostaje iz depoa Višeg suda u Podgorici i iz kojih predmeta.

Šest osoba koje su osumnjičene da su kopale tunel ispod Višeg suda u Podgorici nisu iz Crne Gore i policija za njima intenzivno traga, prenosi Portal RTCG.

Iz Uprave policije je saopšteno i da je policija na teritoriji Podgorice pronašla kombi za koji postoji sumnja da su ga koristili osumnjičeni za obijanje depoa u Višem sudu, ali nisu hteli da saopšte tačnu lokaciju.

Otkriveno je i da je nekoliko pištolja nestalo iz depoa podgoričkog Višeg suda, iako je prethodno predsednik tog suda Boris Savić, pred novinarima kazao da iz depoa "gotovo ništa ne nedostaje", s čim se nije saglasio direktor Uprave policije Nikola Terzić, rekavši da ne misli da su kriminalci "kopali rekreativno".

Osim pištolja, pišu "Vijesti", ukradeni su i dokazi iz više predmeta, ali se veruje da su lopovi namerno napravili pometnju u moru spisa kako bi zabašurili šta im je bila glavna meta.

Kako piše portal "Libertas", saslušani su vlasnici stana koji su rekli da su za dva meseca kirije dobili 2.800 evra, a da je stan zakupila žena sa lažnim dokumentima.

Na jučerašnjoj sednici Biroa za operativnu koordinaciju bezbednosno-obaveštajnog sektora, na kojoj su po pozivu prisustvovali i predsednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, zaključeno je da je obijanje depoa Višeg suda u Podgorici najznačajniji i najopasniji udar na institucije države i pravosudni sistem.

Konstatovano je, da su nadležni državni organi u kratkom roku preduzeli sve potrebne aktivnosti na planu utvrđivanja svih okolnosti i činjenica vezanih za događaj, kao i identifikaciju i pronalaženje lica koja su učestvovala u ovom događaju.

Iz Biroa za operativnu koordinaciju objašnjavaju da paralelno sa navedenim aktivnostima, preduzimaju se i aktivnosti na pronalaženju nalogodavaca ovog kriminalnog poduhvata.

Tunel dug bar 30 metara, kopan je najduže mesec i po - od kraja jula kada je stan u suterenu dat u zakup, do minulog vikenda.

Za kopanje tunela potrebne precizne mape

Sudski veštak građevinske struke Dragan Žarković kaže da za iskopavanje tunela od 30-ak metara koji spaja dve zgrade nije bila potrebna teška mehanizacija, ali jesu precizne mape.

"Neko je morao dati podatke krajnje tačke tunela, to je morao uraditi sa geodetskom aparaturom i instrumentima i pretpostavljam da je rađen sa ručnim alatom, bez upotrebe nekakvih savremenih pomagala kojima bi se to odradilo brže. Moja pretpostavka je da je to rađeno duži vremenski period možda i noću", navodi Žarković.

Dodao je da zvuk radova kamuflirala dnevna buka, a ne isključuje ni moguchnost da su korisschene savremene tihe massine, tzv. krtice.

"Onaj ko se bavi ovakvim stvarima, a to su organizovane kriminalne grupe imaju savremenije tehnologije nego oni koji bi trebalo da ih sprečavaju u tome. To je problem Crne Gore", kaže Žarković, prenosi portal RTCG.

Tunel je prema prvim procenama dimenzija metar sa 80 centimetara za šta je moralo biti iskopano oko 18 kubika zemlje, kaže Žarković.

On ističe da za 15 godina iskustva u veštačenju u građevini nije imao nijedan slučaj sličan ovom, i napominje da bi za precizniju analizu bilo potrebno da obiđe depo, kao i tunel, a takav nalaz struke bi, veruje, doprineo i istrazi.

Promaja otkrila tunel

Podsećamo da je tunel ispod Višeg suda u Podgorici otkriven sasvim slučajno, tokom popisa materijala u depou, nakon što se jedna zaposlena požalila koleginici da "klima jako bije u prostoriji".

Koleginica joj je, prema saznanjima portala "Libertas", rekla da u prostoriji nema klima uređaja, nakon čega je otkriveno da promaja duva iz iskopanog tunela.

Preturanje po dokaznom materijalu otkriveno je  11. septembra ujutro, ali su službenici Višeg suda tek nakon 20-ak sati otkrili tunel, nakon čega je utvrđeno da vodi do stambene zgrade koja se nalazi preko puta Višeg suda. U pitanju je privatni stan koji je iznajmljen pre dva meseca.

Zakupci stana, koristili su lažna dokumenta. Stanodavci su saslušani u podgoričkoj policiji ali je vlasnica izjavila da ne poznaje osobe koje su stan uzele pod kiriju.

U depou je smešteno je oko 9,5 tona raznih vrsta droge koje su zaplenjene u policijskim akcijama, od čega je oko dve tone kokaina. Droga se nakon veštačenja smesti u depo i tu stoji do okončanja postupaka, odnosno do pravosnažnih presuda, nakon čega se uništava.

Ispreturani su brojni predmeti u depou, dominantno oni koji se tiču vrha kavačke kriminalne grupe.

image