Srbija i Balkan

Brnabić: Nadam se da će izbori biti što pre, ne nadam se dogovoru u Briselu

Premijerka se osvrnula na današnji sastanak u Briselu navodeći da nije optimista i da ne smatra da će doći do dogovora između Beograda i Prištine
Brnabić: Nadam se da će izbori biti što pre, ne nadam se dogovoru u Briseluwww.globallookpress.com © Dimitrios Karvountzis/ZUMAPRESS.com

Premijerka Ana Brnabić pozvala je danas predstavnike dela opozicije da kažu građanima šta se promenilo pa sada traže raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

"Tokom juna, jula i avgusta imali smo opoziciju koja je pretila otvoreno i Srpskoj naprednoj stranci i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će blokirati ulice ukoliko idemo na vanredne parlamentarne izbore, a dve nedelje kasnije kažu suprotno. Šta se promenilo? Kako sa istim pretnjama možete da pretite i ako raspišemo i ako ne raspišemo izbore? Zar niste dužni građanima da objasnite šta se promenilo", rekla je Brnabić na TV Pink.

Na pitanje da li je ona lično za održavanje izbora, Brnabić je rekla da jeste i nada se, kaže, što pre.

"Sigurna sam da će Vučić odlučiti šta je pravilno i dobro za Srbiju i za našu stabilnost", rekla je Brnabić.

Premijerka se osvrnula i na današnji sastanak u Briselu navodeći da nije optimista i da ne smatra da će doći do dogovora između Beograda i Prištine.

"Nisam optimista u kontekstu onoga što smo pričali. Vidite da u zemlji pokušavaju da oslabe poziciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije u ovako teškim vremenima. U trenutku kada predsednik treba da se fokusira na odbranu interesa Srbije oni (opozicija) pričaju gluposti o parizeru i o tome da li je predsednik jeo ili nije što je besmisleno i pokazuje njihovu neodgovornost", rekla je Brnabić na TV Pink.

Brnabić je istakla da predsednik ima dovoljno fokusa i emotivne stabilnosti da sve to ostavi iza sebe i da danas na najbolji način brani interese države.

Premijerka je kazala i da bi ona volela da dođe do nekog dogovora, jer su Srbiji neophodni mir i stabilnost kako bi se nastavilo sa rastom i razvojem, ali ne misli da bi Kurti želeo da dođe do dogovora i ocenjuje da se to danas neće, kako je rekla, promeniti "nažalost".

"Pratimo razgovore, videću ako možemo odavde da pomognemo", istakla je Brnabić.

Kako je dodala, niko ko ne učestvuje u tim razgovorima ne može ni da zamisli atmosferu u Briselu gde se dešavaju različite provokacije.

"Kurti hoće da izgubimo živce i da ne budemo tolerantni već da pokrenemo neku vrstu sukoba. A opet oni koji su najviše za nezavisnost 'Kosova' da to iskoriste i da se vrate na floskulu o dve strane", dodala je.

Premijerka je navela i da je pritisak na Srbe na KiM užasan, te da predsednik treba da zaštiti i njih, ali i građane u centralnoj Srbiji i da se nastavi sa privlačenjem investicija.

image