Milatović odgovorio Eskobaru: Ne vidim problem sa bilo čijim učešćem u vladi

Predsednik Crne Gore smatra da ta izjava nije upućena njemu i da bi voleo da i ostali učesnici političkog života iznesu stavove o budućoj vladi

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović komentarisao je izjavu američkog izaslanika Gabrijela Eskobara, da u novu vladu ne treba uvoditi anti-NATO, anti-zapadnu političku stranku, koja je i protiv EU, istakavši da uvažava poruke međunarodnih partnera, ali da se njegove izjave o budućoj izvršnoj vlasti odnose na kreiranje većine potrebne za reformu pravosuđa.

"Uvažavam sve stavove Sjedinjenih Američkih Država kao zemlje koja je nama strateški partner, a ono što je najvažnije je da je Crna Gora ostala čvrsto na fonu zajedničke spoljne politike koja je spoljna politika koja je osudila agresiju Rusije na Ukrajinu, koja je politika kredibilnog članstva u NATO-u, koja je politika savezništva. Mislim da sam i ja kao predsednik Crne Gore bio vrlo jasan kada je u pitanju spoljna politika Crne Gore. Dok god su politički učesnici nekog i narednog kreiranja vlade na fonu tih programskih principa ja više ne vidim nikakav problem sa bilo čijim učešćem u toj vladi", kazao je Milatović novinarima.

Milatović smatra da ta izjava nije upućena njemu i ističe da bi voleo da i ostali učesnici političkog života u Crnoj Gori iznesu stavove o budućoj vladi.

"Ovde mislim i na mandatara (Milojka Spajića) da budu više prisutni u javnosti u kontekstu obrazlaganja stavova i načina na koji on vidi novu parlamentarnu većinu, programske ciljeve vlade. Voleo bih da vidim i predstavnike drugih političkih partija koji učestvuju trenutno u vladi, da budu javno prisutniji da javno obrazlažu svoje stavove građanima", kazao je Milatović.

Istakao je da je njegov stav o novoj vladi jasan i nepromenjen.

"Što se moje pozicije tiče ja mislim da je i slučaj 'Tunel' pokazatelj gde fokus mora da bude u narednom periodu. Fokus mora da bude na borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, a sudstvo i tužilaštvo moraju da budu reformisani. Ne možete sa ljudima koji su navodno povezani sa kriminalnim strukturama da gradite bolju i pravedniju Crnu Goru", rekao je Milatović novinarima na Žabljaku, preneo je portal RTCG.

Ukazao je da je za reformu pravosuđa potrebna kvalifikovana većina u parlamentu.

"Svaka moja reč koja se odnosila na kreiranje vlade bila je upućena na potrebu reforme pravosuđe", kazao je Milatović.

Navodi i da je u razgovorima sa zvaničnicima u Italiji prethodnih dana dobio uveravanja da će dodatno pomagati Crnoj Gori u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"U toj borbi potrebna nam je pomoć naših strateških partnera", kazao je Milatović.

Povodom otkrivanja tunela od podruma jedne zgrade do depoa Višeg suda u Podgorici, Milatović je rekao da je to udar na institucije sistema i pravosuđe, ali da ne želi da, kako je rekao, trči sa izjavama na tu temu.

"Zato ja kad govorim o demokratskom razvoju govorim o snažnom pravosuđu i reformisanom pravosuđu, što mora da bude u fokusu i Skupštine i buduće vlade. Očekujemo od svih nadležnih institucija da se odgovorno odnesu i slučaj rasvetle do kraja. Ja se nadam da ovo neće biti slučaj o kojem javnost neće saznati u potpunosti celu sliku", kazao je Milatović.