Srbija i Balkan

Petković: EU prvi put okrivila Kurtija jer dijalog u Briselu nije uspeo

Direktor Kancelarije za KiM je rekao i da je Kurti brutalno pretio srpskom narodu rečima da će patiti i platiti, pokazujući pravu prirodu nasilnog prištinskog režima
Petković: EU prvi put okrivila Kurtija jer dijalog u Briselu nije uspeo© M.A./ATAImages

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je za RTS da, iako su razgovori u Briselu propali, Beograd je mogao bar malo da bude zadovoljan, jer se u izveštajima posle sastanka pisalo da nije kriv, da je pokazao konstruktivnost, dok je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti označen za krivca propasti dijaloga.

"U Briselu smo pokušali da sačuvamo mir i živote ljudi, imali smo težak dan. U Briselu se ne odvijaju neki tehnički pregovori, već pregovori u nemogućim uslovima. Vučić razgovara sa Kurtijem, koji sve odbija", rekao je Petković o govoreći o jučerašnjem dijalogu Beograda i Prištine.

Petković je naglasio da je i šef evropske diplomatije Žozep Borelj jasno rekao da Kurti nije spreman da formira ZSO.

"Beograd je strana koja je okrenuta kompromisu, ali uvek je EU posle dijaloga rekla da i jedna i druga strana moraju da idu ka kompromisu, a sada je prvi put rekla da je Kurti taj zbog koga je propao dijalog", naveo je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je rekao da je Kurti brutalno pretio srpskom narodu rečima da će patiti i platiti.

"Ova izjava je vrlo opasna, pokazuje pravu prirodu nasilnog režima Aljbina Kurtija", pecizirao je Petković.

Ipak, dodao je, posle jučerašnjih razgovora Beograd je mogao bar malo da bude zadovoljan jer se u izveštajima posle sastanka pisalo da nije kriv, da je pokazao konstruktivnost, a nasuprot tome je Kurti.

Napomenuo je da se Srbi i dalje hapse, samo od 3. juna je bilo 22 eskalatorna poteza Prištine samo na severu.

"Nije kraj ovim pregovorima, mi se borimo da sačuvamo mir i stabilnost. EU je rekla na kojoj strani je problem, koliko puta smo se vratili iz Brisela i čujemo onu izjavu o dve dve strane", podsetio je Petković dodajući da kompromis na KiM znači život i da svi sporazumi iz 2013. i 2015 moraju da se poštuju.

Kada je reč o izborima na KiM, Petković je rekao da će Vučić razgovarati sa Srbima o izborima, iako je Kurti odbio formiranje ZSO, normalizaciju i deeskalaciju.

"Zapad je stvorio nezavisnost Kosova i koliko god  je Kurti nestašni dečak, oni će se truditi da tu nezavisnost zadrže, a mi ćemo se boriti protiv toga jer nam nema druge", zaključio je Petković za RTS.

image