Vučić i Saracin o sastanku u Briselu, situaciji u regionu, odnosima s Nemačkom

Neophodno snažnije angažovanje relevantnih međunarodnih aktera na deeskalaciji situacije na Kosovu i Metohiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim izaslanikom Savezne vlade SR Nemačke za države Zapadnog Balkana Manuelom Saracinom i tom prilikom razgovarao s njim o jučerašnjem sastanku u Briselu, o situaciji u regionu, bilateralnim odnosima s Nemačkom, evropskom putu Srbije i budućnosti Zapadnog Balkana.

Vučić je tom prilikom istakao da Beograd ostaje posvećen dijalogu s Prištinom, koji se vodi uz posredstvo EU, ali i ponovio poziciju Srbije u pogledu svih pitanja na Zapadnom Balkanu, a to su očuvanje mira, dalje jačanje poverenja i svestranija regionalna saradnja, saopštila je predsednikova Služba za saradnju s medijima.

Takođe, ponovio je da je put evrointegracija jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, te je izrazio nadu da će i angažman specijalnog izaslanika Saracina dodatno doprineti da se obnovi entuzijazam za proširenje EU.

"Razgovarali smo i o snažnijem angažovanju relevantnih međunarodnih aktera na deeskalaciji situacije na Kosovu i Metohiji, ali i na davanju novog zamaha evrointegracijama regiona, koje bi značajno doprinele održivoj i trajnoj stabilnosti na Zapadnom Balkanu", objavio je Vučić na svom Instagram nalogu "budućnostsrbijeav".

Na sastanku se razgovaralo i o ekonomskoj saradnji, a posebno o investicionim potencijalima koji se otvaraju u kontekstu organizacije prestižne manifestacije Ekspo 2027.

Predsednik je izrazio interesovanje za širenje nemačkih investicija, s obzirom na značaj Nemačke kao ekonomskog partnera Srbije.

Specijalni izaslanik Saracin je izrazio želju za jačim angažmanom cele Unije u pogledu politike proširenja i davanja novog podstreka Zapadnom Balkanu na evropskom putu, dodaje se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad.