Srbija i Balkan

Vučić : Kurti će nastaviti da se sveti Srbima

Na današnjem prikazu u Nišu izložen je velik broj borbenih i neborbenih sistema, brojno naouružanje, vojna oprema, kao i proizvodi srpske odbrambene industrije
Vučić : Kurti će nastaviti da se sveti Srbima© Танјуг/RADULE PERIŠIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas prikazu naoružanja, vojne opreme i dela sposobnosti Vojske Srbije u kompleksu Niške tvrđave, u okviru obeležavanja Dana srpskog jedinstva.

Obilasku prikaza naoružanja prisustvovali su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar odbrane Miloš Vučević i ministar policije Bratislav Gašić.

Vučić je tokom obraćanja rekao da živimo u nelako vreme u koje nema uvek dobrih vesti.

"Srbija je mnogo snažnija i jača nego što je do pre nekoliko godina bila i nastaviće da se razvija u smislu puteva, pruga, bolnica i to je ono što našoj zastavi i našem jedinstvu daje smisao. Nastavljamo da se razvijamo. Ulažemo ogroman novac", rekao je Vučić.

"Mi smo zemlja koja je jedina vojno neutralna zahvaljujući srpskoj to je slučaj sa BiH, želimo da sačuvamo svoju vojnu neutralnost, nećemo da pripadamo ni jednom bloku", rekao je.

O Kurtiju

Odgovarajući na pitanja novinara o pregovorima u Briselu, naglasio je da se ne igra državom i državnim i nacionalnim interesima.

"Dakle, sve o čemu smo mi govorili je u skladu sa onim o čemu smo već hiljadu puta govorio našoj javnosti, ali je meni bilo jasno od početka da Kurti ne želi bilo kakav sporazum u kojem bi on morao da formira ZSO, a pre onoga što on naziva 'neformalnim' priznanjem", istakao je Vučić.

"Ja razumem da postoje ljudi koji će uvek da imaju primedbu. I kada EU okrivi Kurtija da je kriv, ja bih trebalo da budem kriv bez obzira što nikakav dogovor ne postoji, jer valjda nisam bio oštriji ili nisam se više zamerao EU od Kurtija. Kada EU okrivi mene ili nas onda 'kriv si zašto EU nas okrivljuje, zaustavljaš nas na našem evropskom putu' Šta god da uradite u našoj zemlji nikada nećete dobiti pohvalu", rekao je Vučić.

Naglasio je da su "suviše odgovorni da bi doneli bilo kakvu odluku koja bi štetila našim interesima".

Ono što je njega zabrinulo je izjava Kurtija i to da niko nije ni primetio šta je on sve izgovorio i da se prave naivni na Zapadu da ne vide šta je tačno Kurti rekao.

"Da sam ja izgovorio to što je izgovorio visio bih i u Berlinu i u Vašingtonu. Ali to su dvostruki standardi i licemerje sa kojim se suočavamo", rekao je.

"Što se tiče reakcije, da je trebalo da se osudi Srbija skočili bi i Vašington i Berlin i Stano i svi, jer mi smo laka meta. Mi nismo priznali Kosovo", podsetio je predsednik.

On je podsetio, da je Kurti rekao da Srbi i Srpska lista treba da pate i plate i naglasio da je ta njegova izjava naišla na ogromno ogorčenje kod Srba.

"Videli ste sinoć njegovu osvetu u Grančanici, on će nastaviti da se sveti Srbima, ali su Srbi sve snažniji i ujedinjeniji u političkom i demokratskom otporu", naglasio je predsednik.

O izborima

Predsednik je poručio onima koji su tražili izbore da moraju da preciziraju za kada i do kada treba da raspišu.

"Hoćete izbore, dobićete izbore samo morate da budete malo pismeniji i da napišete šta tačno hoćete, do kada izbori da budu raspisani a za kada da budu raspisani, pošto se ni u to ne razumete", rekao je predsednik.

U okviru prikaza biće izveden nalet vazduhoplova i ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

"Srbija je mnogo napredovala, mora još da napreduje namenska. Uskoro nam stiže nešto što je veoma važno za opstanak Srbije. Nešto mnogo važno i menja poziciju Srbije", naglasio je predsednik Vučić.

O "kornetu"

Vučić je sa pripadnicima vojske govorio o "kornetu".

"Svojevremno kada sam razgovarao sa Putinom on mi je govorio o 'kornetu'. Ja sam tada pitao o 'džavelinu' (slične protovtenkovske rakete). On je rekao da je 'džavelin' odlično oružje, ali da je 'kornet' izuzetan", rekao je predsednik.

Dodik čestitao predsedniku Srbije na izuzetnom unapređenju Vojske Srbije

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je danas na prikazu naoružanja, vojne opreme i dela sposobnosti Vojske Srbije u kompleksu Niške tvrđave video opredeljene, motivisane, obučene vojnike i opremu koju nije imao prilike da vidi ni na jednom drugom mestu.

Dodik je čestitao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na izuzetnom unapređenju Vojske Srbije.

"Želim da čestitam predsedniku i njegovom timu, načelniku, ministru, svima koji su uključeni u opremanje i obuku vojske, za opredeljenje da to učine jer nema slobode i nema slobodne države koja nema sigurne oružane snage, koja nema vojsku koja je opredeljena da je brani, vojsku koja nikada nije napadala već samo branila", rekao je Dodik.

On je dodao da je važno da Srbima širom sveta koji vole Srbiju može da se kaže da je postignut ogroman napredak u Vojsci Srbije.

"Napredak koji je nesumnjivo ogroman i koji je tražio mnogo napora. Još jednom čestitke predsedniku kao vrhovnom komandantu na svemu što sam danas video ovde", rekao je Dodik.

Na današnjem prikazu izložen je velik broj borbenih i neborbenih sistema, brojno naouružanje, vojna oprema, kao i proizvodi srpske odbrambene industrije.

Prikaz su izveli i pripadnici 63. padobranske brigade.

Srbija i Republika Srpska danas obeležavaju zajednički praznik - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a centralna manifestacija biće održana u Nišu, u 18 sati u sportskoj sali "Čair".

image