Srbija i Balkan

Nemačka preti Dodiku ako uhapsi Šmita

Dodik je nedavno rekao da će deportovati šefa Kancelarije visokog predstavnika (OHR), kada Šmit uđe na teritoriju Republike Srpske (RS)
Nemačka preti Dodiku ako uhapsi Šmita© FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Nemačka smatra da su izjave predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, usmerene protiv visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Nemca Kristijana Šmita, "potpuno neprihvatljive".

"Naredba da se visoki predstavnik uhapsi, bila bi nezakonita i predstavljala bi kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma", naveo je portparol vlade u Berlinu, prenosi nemačka ambasada u BiH.

Dodik je nedavno rekao da će deportovati šefa Kancelarije visokog predstavnika (OHR), kada Šmit uđe na teritoriju Republike Srpske (RS).

"Dejtonski sporazum već skoro tri decenije pruža značajan doprinos očuvanju mira u Bosni i Hercegovini. Očuvanje ovog mirovnog poretka je centralni zadatak visokog predstavnika. Pritom on ima i punu podršku nemačke Savezne vlade", istakao je portparol.

On je podsetio da je specijalni izaslanik Savezne vlade Nemačke za zemlje Zapadnog Balkana Manuel Sarazin, koji je prošle nedelje bio u BiH i razgovarao i sa rukovodstvom Republike Srpske, "još jednom gospodinu Dodiku - vrlo jasno preneo naš stav".

"Nastavak secesionističke politike predsednika Republike Srpske najviše šteti ljudima u zemlji. To ima i posledice. Pre nekoliko nedelja, Savezna vlada se odlučila na postepeno ukidanje četiri velika infrastrukturna projekta i time na njihovo sukcesivno okončanje", navodi se u izjavi.

image