Slučaj "Tunel": Objavljena fotografija žene za koju se sumnja da je iznajmila stanove za kradljivce

Osumnjičena je koristila lažnu ličnu kartu kojom se predstavila da je iz Albanije

Nesvakidašnji slučaj "Tunel" u Podgorici svakog dana dobija nove obrte pa je objavljena fotografija sa nadzornih kamera žene za koju se sumnja da je pomoću lažnih dokumenata iznajmila stan iz koga je tunel prokopan, kao i drugi stan, u podgoričkom naselju Zabjelo, gde je kradljivcima dokaza iz depoa Višeg suda bila baza.

Ona je koristila lažnu ličnu kartu kojom se predstavila da je iz Albanije. Istražni organi utvrđuju čiji je ona državljanin, a sumnja se da je iz neke zemlje regiona, saznaje nezvanično "Dan" od izbora bliskog istrazi.

Ženska osoba s fotografije menjala je fizički izgled, između ostalog koristeći se perikama prilikom razgovora o zakupu stanova koje su koristili, objavile su "Vijesti".

Ključevi depoa bili kod predsednika suda

Istražitelji pokušavaju da utvrde ko je mafiji ustupio plan glavnog grada, uputio ih u detalje podzemne infrastrukture Podgorice i dao im konkretne instrukcije, nakon što je jasno da su kopali po utvrđenim kotama, bez oštećenja elektro, vodovodne, telefonske mreže.

Pred tužiocem je izjavu dao i predsednik Višeg suda Boris Savić koji je, navodno, rekao da su zbog bolovanja arhivara ključevi depoa poslednjih meseci bili kod njega, ali da ih je davao kolegama kojima su trebali spisi predmeta skladišteni u toj prostoriji.

On je nakon saslušanja istakao da je većina zaposlenih u tom sudu prošla poligrafsko testiranje, te da se ni on ne protivi takvom ispitivanju, ali da treba imati u vidu validnost takvih dokaza na sudu, jer oni više služe da se usmeri istraga.

Da Savić i njegove kolege treba da prođu poligrafsko testiranje, sugerisao je nakon sednice Veća za nacionalnu bezbednost i premijer Crne Gore Dritan Abazović, dodajući da zna da niko nema zakonsku obavezu to da učini.

"Ali da bi makli sumnju sa sebe, moja je sugestija da svi, počev od predsednika Višeg suda, odu na poligraf".

Premijer Dritan Abazović saopštio je da aktivnosti Uprave policije (UP), Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i tužilaštva daju dobre rezultate i da očekuje da se slučaj provale u depo Višeg suda u Podgorici u veoma kratkom roku reši.

Abazović je istakao da ne želi da dovodi javnost u zabludu niti da bilo koga optužuje, ali da lično on nikada ne bi eliminisao mogućnost da se prikriju nalogodavci ubistva Duška Jovanovića.

Tunel dug bar 30 metara

Ranije je pronađen kombi za koji se sumnja da su ga osobe koje su počinile ovo krivično delo koristile a crnogorska policija traga za šest lica koja se dovode u vezu sa pomenutim događajem. Uzet je veći broj tragova i dokaza koji će biti upućeni u Forenzički centar na veštačenje. Sumnja se da je ovaj prolaz, dug bar 30 metara, probijen pre nekoliko meseci.

Tunel ispod Višeg suda u Podgorici otkriven je sasvim slučajno tokom popisa materijala u depou, nakon što se jedna zaposlena požalila koleginici da "klima jako bije u prostoriji".

Koleginica joj je, prema saznanjima portala "Libertas", rekla da u prostoriji nema klima uređaja, nakon čega je otkriveno da promaja duva iz iskopanog tunela.

Preturanje po dokaznom materijalu otkriveno je  11. septembra ujutro, ali su službenici Višeg suda tek nakon dvadesetak sati otkrili tunel, nakon čega je utvrđeno da vodi do stambene zgrade koja se nalazi preko puta Višeg suda. U pitanju je privatni stan koji je iznajmljen pre dva meseca.

U depou je smešteno je oko 9,5 tona raznih vrsta droge koje su zaplenjene u policijskim akcijama, od čega je oko dve tone kokaina. Droga se nakon veštačenja smesti u depo i tu stoji do okončanja postupaka, odnosno do pravosnažnih presuda, nakon čega se uništava.

Ispreturani su brojni predmeti u depou, dominantno oni koji se tiču vrha kavačke kriminalne grupe.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva Podgorice je saopšteno da za sada još nije tačno utvrđeno šta sve od sudskih predmeta i materijalnih dokaza nedostaje iz depoa.

Popis provere deponovanih stvari je još u toku.