Kurti o sukobu s Vučićem i Lajčakom: Otišli su predaleko, ne može samo ono što Srbija želi (VIDEO)

Prištinski premijer tvrdi da Srbija i EU posrednici imaju jasan stav protiv "Kosova", a posebno protiv Osnovnog sporazuma

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da je na briselskom sastanku 14. septembra došlo do koordinacije i sinhronizacije stavova između visokog predstavnika za spoljnu politiku Evropske unije Žozepa Borelja, specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Naime, Kurti tvrdi da je u aneksu predviđeno da se svaki član Osnovnog sporazuma mora primeniti po redosledu i da strane ne smeju da ometaju sprovođenje bilo kog člana, dok je od njega zatraženo osnivanje Zajednice srpskih opština a pre nego što se primene Briselski i Ohridski sporazum.

Dakle, ZSO ne može da bude uslov za implementaciju sporazuma i to pitanje se, po Kurtiju, mora rešiti u okviru 10 tačaka Osnovnog sporazuma.

"Na prvom bilateralnom sastanku s Boreljom i Lajčakom od mene je zatraženo da odmah pregovaramo o statutu definisanom članom 7 Osnovnog sporazuma u ​​vezi sa članom 10. Postalo je jasno da se takav korak ne može preduzeti bez dogovora o redosledu plana implementacije. Tim pre što Vučić već neko vreme izjavljuje da nije prihvatio sporazum s 'Kosovom' i da će ga sprovoditi samo u skladu sa crvenim linijama Srbije", istakao je Kurti a prenela prištinska "Koha".

Prema njegovim rečima, obavestio je Borelja i Lajčaka da se najpre mora potpisati Osnovni sporazum, ali da su oni smatrali da redosled implementacije sporazuma mora da se uradi "na način koji bi bio prihvatljiv za Srbiju, kojoj je ZSO prioritet, ali i uklanjanje članova koji govore o međusobnom priznavanju".

Na trilateralnom sastanku su, kada je predstavio plan koji je razradilo "Kosovo", Lajčak i Vučić reagovali isto – složno su ga odbili, rekavši da je plan vrlo nerealan.

Kosovski premijer je dodao da Srbija i EU posrednici imaju jasan stav protiv "Kosova", a posebno protiv Osnovnog sporazuma.

"Četrnaestog septembra je došlo do jasnog pozicioniranja EU posrednika i protiv Kosova i protiv sporazuma. Otišli ​​su predaleko, treba u potpunosti da sprovedu Osnovni sporazum, a ne samo ono što Srbija želi. Ova logika je mrtva i neće ići dalje", izjavio je Kurti.

Prema Kurtijevim rečima, u sveobuhvatni plan ušla su i Vučićeva upozorenja, a u Lajčakovom kabinetu su potom kreirane "informativne gluposti".

"Nisam prihvatio takav scenario jer za mene dogovor postoji i niko ga ne može poništiti. Po izlasku sa sastanka, posrednik je izdao dokument koji je Vučić prihvatio, a Kurti odbio. Takve informacije su netačne. U tom Lajčakovom planu se sprovodi ono što Srbija traži, a njega je još 19. jula odbio (zamenik prištinskog premijera) Besnik Bisljimi", zaključio je Kurti.