Srbija i Balkan

Kakve veze imaju Dragan Đilas i Miljana Kulić? Otkud "Zadruga" na Šolakovom SBB-u?

Korisnici kablovske mreže SBB u vlasništvu "Junajted grupe" ovog septembra na poklon su dobili gledanje "Zadruge". "Junajted grupa" inače podržava proteste "Srbija protiv nasilja" čiji je osnovni zahtev ukidanje rijalitija i televizija koje ih emituju
Kakve veze imaju Dragan Đilas i Miljana Kulić? Otkud "Zadruga" na Šolakovom SBB-u?© Принтскрин/ Јутјуб/Задруга званична страница

Šta su pričale Ana Ćurčić i Ivana Šašić, da li je Janjuš prekršio obećanje dato ženi Eni, i ko je najnoviji dečko Miljane Kulić? Ako ne znate, možete da pitate korisnike SBB-a koji dane broje do isteka poslednje dve nedelje ovogodišnjeg "poklona" svog kablovskog operatera – besplatnog paketa kanala na kojima se emituje "Zadruga Elita".

Kada je najavljena nova sezona rijalitija zbog koga je mesecima protestovao deo opozicije tražeći njegovo ukidanje, televizija N1 pitala se "smeje li se Željko Mitrović naciji u lice". Predsednik stranke Slobode i pravde Dragan Đilas vest da rijaliti počinje da se emituje istog dana kao i školska godina ocenio je kao "bestidnost vlasti koja nema granicu".

Možda bi bilo bolje da su ćutali?

"Zahvaljujući bliskoj saradnji operatora 'Junajted grupe' i 'Pinka', 'Zadruga' 1, 2, 3 i 4 kanali biće besplatno dostupni svim korisnicima SBB-a tokom meseca septembra", pohvalila se televizija "Pink" otkrivajući (nenamerno?) ko se ovih dana baš slatko ismejao.

Jer ta "Junajted grupa" čijom je milošću prvih mesec dana emitovanja "Zadruge" besplatno, kompanija je u koju se svojevremeno utopila Đilasova "Dajrekt medija" i koja je u vlasništvu jednog od njegovih najbližih političkih saradnika - Dragana Šolaka.

Ako vam naziv medijske kompanije "Junajted grupa" zvuči poznato – dobro ste pogodili. Reč je o firmi koja je vlasnik televizije N1. Iste ove koja se zgražavala zbog ponovnog pokretanja "Zadruge" i mesecima ranije svom silom podržavala zahteve ljudi koji su protestovali tražeći ukidanje "Zadruge" navodeći je kao jedan od razloga za katastrofalno stanje društva koje je kulminiralo masovnim pucnjavama.

Zanimljivo je, međutim, da publika nezavisnih medija u vlasništvu "Junajteda" nije mogla da se obraduje ovom izvanrednom medijskom (humanitarnom?) projektu u okviru kog je deo nacije besplatno dobio svoju dozu najnovijih bračnih trzavica repera Ša, saznao kome je Stanija ukrala muža i edukovao se o raskidu Aleksandre i Cara.

Među poslednjim vestima koje su pod tagom "Zadruga" objavljene na sajtu te televizije bili su upravo tekstovi s naslovima "Smeje li se Željko Mitrović naciji u lice", ili "Najstrašnije scene koje je javnost mogla da vidi u Zadruzi: Ko gleda rijaliti programe?".

U svojim obimnim analizama najstrašnije pošasti našeg društva, Mitrovićevog rijalitija, ova nezavisna televizija nijednom nije pomenula da su oni koji rijalitije gledaju - i to besplatno - između ostalog i klijenti SBB-a, odnosno njihovog gazde.

Vest o "darovanju" besplatnog programa dostupna je trenutno na internet stranici "Pinka", dok na "Guglu" i dalje postoji trag da je i SBB darodavac preneo srećne vesti, iako, kada na taj link kliknete, dobijete samo obaveštenje da stranica "Zadruga paket promotivno do kraja septembra" - više ne postoji.

Zbog čega je stranica nestala, ako se rijaliti "sve u 16 emituje", ostalo je nejasno.

Dok gledaoci SBB-a uživaju u besplatnom rijalitiju, opozicija je održala svoj 20. protest protiv nasilja. Među zahtevima protesta koji svesrdno podržava Đilasova partija, i dalje je ukidanje rijaliti programa i emisija koje "promovišu nemoral i nasilje na televizijama sa nacionalnim frekvencijama", kao i zabrana štampanih medija čiji sadržaj "promoviše nasilje, agresiju i krši novinarski kodeks".

Zabrinuta za mentalno i emocionalno zdravlje Srba, Đilasova Stranka slobode i pravde donela je i Nacionalnu strategiju za borbu protiv nasilja, koja podrazumeva momentalno ukidanje svih rijaliti programa.

Nema najava da će "Zadruga" ikada prestati da se emituje na "Pinku", a što se tiče Šolaka - on još nije rekao da li će uslišiti zahteve svojih političkih saradnika za ukidanje rijalitija na SBB-u.

Njegov N1 je, međutim, uredno izvestio o protestu.

image