Ideju za "bolje cene" pojedinih prehrambenih artikala u domaćim trgovinama posle Srbije prepisala je i hrvatska vlada, a kakva je zaista situacija u restoranima na Zapadnom Balkanu dobro se vidi iz tabele na sajtu "Numbeo".
U pitanju je onlajn portal za pretragu cena hrane širom sveta, ali i globalna baza podataka o kvalitetu života, troškova života, cena energenata, taksi usluga, rentiranja i kupovine nekretnina, nivoa zagađenosti, stope kriminala itd.
Prema indeksu cena u restoranima, vodeće a samim tim i najskuplje mesto u regionu ima Zagreb (50.38), sledi Ljubljana (47.84), a potom Beograd (41.40).
Indeks restoranskih cena najniži je u Prištini (23.27), zatim u Sarajevu (26.12) i Banjaluci (27.33), slede Skoplje (28.61), Podgorica (32.12) i Tirana (35.46).
Izuzev glavnih gradova, Dubrovnik je, prema indeksu cena, prešišao hrvatsku prestonicu sa indeksom od (58.75), a slično je i u Crnoj Gori gde je Budva skuplja od Podgorice sa indeksom (43.58).
Bitolj ima najniži indeks (17.93), a u Bugarskoj, Rumuniji i Mađarskoj indeks je veći od beogradskog - u Sofiji je (44.23), u Bukureštu (44.76) i u Budimpešti (46.41).
Šta to znači u dinarima?
Poredeći cene ručka u jeftinim, osrednjim i u MekDonaldsima u pomenutim glavnim gradovima država Zapadnog Balkana, RT Balkan je došao do sledeće računice.
Za jedan obrok u jeftinom beogradskom lokalu potrebno je u proseku 1.000 dinara, ručak za dve osobe u osrednjem restoranu košta oko 5.000 dinara, dok za "mek obrok" treba odvojiti 900 dinara. U Novom Sadu je potrebno nešto manje novca, 800 dinara za najjeftiniju opciju, 3.500 dinara za dve osobe u pristojnom objektu i 830 dinara za "mek obrok". Ručak u Nišu je još pristupačniji, pa je istim redosledom potrebno 750, 2.965.69 i 830 dinara. Obrok u prištinskom manje "fensi" restoranu košta 586.28 dinara, za dvoje je u malo boljoj kafani potrebno 2,345.10 dinara, a u Meku 621.45 dinara.
U Zagrebu je za obedovanje na periferiji i manje uglednim restoranima potrebno 1.400, za dve osobe u malo luksuznijem zdanju u proseku potrebno 5.862, a u Meku 856 dinara.
Cene su niže, malo severnije u Ljubljani, pa je u nešto pristupačnijim lokalima za obrok prosečno potrebno 1.227 dinara, za razliku od nešto boljih restorana u kojima ručak za dve osobe staje 5.862 dinara, a u Meku 820 dinara.
Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, najpovoljnija ručak u Sarajevu košta 599 dinara, obrok za dvoje u osrednjem restoranu prosečno košta 2.998 dinara, a "mek obrok" isto kao i jeftini ručak- 599 dinara.
Situacija u Banjaluci je nešto drugačija, pa za jeftiniji meni treba odvojiti u proseku 719 dinara, u nešto bolje rangiranom restoranu obrok za dvoje košta 3.298 dinara, a u Meku 479 dinara.
Za ručak u Tirani potrebno je 877 dinara, ručak za dvoje košta 4.386 dinara, a u Meku po osobi u proseku treba izdvojiti 767 dinara.
U glavnom gradu Crne Gore, Podgorici, najjeftiniji obrok košta 820 dinara, dve porcije u malo boljem restoranu oko 3.517 dinara a u MekDonaldsu 644 dinara.
Prestonica Severne Makedonije - Skoplje, kao najpristupačniju ponudu izdvaja obrok po ceni od 761 dinar, račun za dvoje u nešto skupljoj kafani iznosi 3.045 dinara, a "mek obrok" košta 532 dinara.