Srbija i Balkan

Nastavljene sankcije Rusiji zbog Krima: Srbija se nije uskladila

Produžavanjem ovih sankcija su se uskladile sve ostale zemlje regiona koje imaju kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji
Nastavljene sankcije Rusiji zbog Krima: Srbija se nije uskladilawww.globallookpress.com © Silas Stein

Srbija se nije uskladila sa poslednjom odlukom Evropske unije kojom se sankcije protiv Rusije produžavaju za godinu dana, potvrđeno je u deklaraciji visokog predstavnika EU za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepa Borelja.

Radi se o sankcijama koje je EU uvela 2014. godine zbog Krima i Sevastopolja, a koje se redovno produžavaju odlukom Saveta EU.

Produžavanjem ovih sankcija su se uskladile sve ostale zemlje regiona koje imaju kandidatski status za članstvo u Uniji. Tu spadaju Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija kao i Bosna i Hercegovina, piše Radio Slobodna Evropa.

"Ove zemlje će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom odlukom Saveta. Evropska unija prima na znanje ovu posvećenost i pozdravlja je", navodi se u Boreljovoj deklaraciji.

Zbog neuvođenja sankcija Rusiji, kako navodi RSE, Srbija je drastično smanjila stepen usklađivanja sa spoljnom politikom EU.

Srbija je jedina država u regionu koja nije uvela sankcije protiv Rusije. 

image