Vašington više ne podržava Kurtija? Stejt department stao na stranu Lajčaka

Saopštenje iz Vašingtona usledilo kao odgovor na Kurtijeve optužbe o specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine

Stejt department je pohvalio, kako je navedeno, "neumorne napore" specijalnog predstavnika Evropske unije Miroslava Lajčaka u pregovorima Beograda i Prištine.

Saopštenje je usledilo kao odgovor na zahtev "Glasa Amerike" na albanskom jeziku za reakciju povodom izjava premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koji je Lajčaka optužio za pristrasnost i stavove protiv Prištine, na prošlonedeljnom sastanku strana u Briselu.

Kurti je naveo da je o ovom pitanju poslao pisma vodećim zapadnim zemljama, optužujući Lajčaka, između ostalog, da "iskrivljuje proces".

U odgovoru za "Glas Amerike", portparol Stejt departmenta nije potvrdio, niti demantovao da li je pismo stiglo u Vašington, ali je rekao:

"Mi (SAD) ostajemo blisko angažovani sa Kosovom, Srbijom i partnerima iz EU u dijalogu koji omogućava Evropska unija. Zahvaljujemo i prepoznajemo neumorne napore specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka", navodi Glas Amerike na albanskom jeziku.