Srbija i Balkan

Crna Gora će tražiti novo veštačenje DNK u slučaju ubistva Duška Jovanovića

Miljanić je rekao da će se kada ovaj slučaj bude rešen dobiti odgovori na mnoga nepočinstva u poslednjih 20-ak godina
Crna Gora će tražiti novo veštačenje DNK u slučaju ubistva Duška Jovanovićawww.globallookpress.com © Carsten Reisinger

Ministar bez porfelja u crnogorskoj tehničkoj vladi zadužen za pitanja bezbednosti Zoran Miljanić izjavio je danas da je Komisija za praćenje istraga napada na novinare, dala preporuke da se u slučaju ubistva glavnog i odgovornog urednika "Dana" Duška Jovanovića, ponovi veštačenje DNK u Vizbadenu, kao i da se saslušaju neka lica koja ranije nisu.

Miljanić je gostujući u emisiji "Link" Radija CG rekao da će se, kada ovaj slučaj bude rešen, dobiti odgovori na mnoga nepočinstva u poslednjih 20-ak godina.

"Slučaj je ponovo aktiviran, nova je tužiteljka i očekujem rezultate. Nadam se da ćemo doći do nalogodavaca, a ne samo pukih izvršilaca. Komisija je dala preporuke da se saslušaju neka lica koja nisu ranije i daćemo preporuke za veštačenje DNK prema Visbadenu. Biće interesantno kada stignu rezultati, jer posle 20 godina tehnika veštačenja DNK je napredovala, uz pretpostavku da nije bilo zloupotreba, a moguće da jeste. Ipak, očekujemo pomak", rekao je Miljanić.

On je rekao da je ubistvo Duška Jovanovića "školski primer opstrukcije institucija, pre svih postupajućeg tužioca, kao i dela policije, koji su doprineli da se slučaj ne rasvetli".

"Najvažnije je da slučaj nije arhiviran i bavićemo se njime sve do privođenja pravdi i izvršilaca i nalogodavaca", rekao je Miljanić.

Govereći o tunelu prokopanom do zgrade Višeg suda u Podgorici, u zoni gde je nekoliko važnih državnih institucija, Miljanić je kazao da je to "crveni alarm za državu da počne da menja mnoge stvari u bezbednosnom sistemu".

Njemu je, kaže, nepojmljivo da u 21. veku, depo Višeg suda nema video nadzor, a da se vrata zatvaraju katancem. Ovaj slučaj, prema njegovim rečima, pokazuje da se radi o nizu propusta bezbednosnih institucija i njihovih čelnika.

"Ne mogu iznositi informacije, jer je predmet u toku i policija se uhvatila u koštac sa ozbiljnom kriminalnom organizacijom, a činjenica je da mafija u Crnoj Gori nije pobeđena. Kraci hobotnice su otkinuti, ali glava postoji i dalje", naglasio je Miljanić.

Ako, kako kaže, ovo nije najveći "crveni alarm za državu", onda ne zna šta je, jer ovakvi tuneli su kopani u Meksiku i Peruu, a evo Crna Gora je treća zemlja u svetu u kojoj se to dešava.