Srbija i Balkan

Ministar odbrane zahteva da BiH za oružane snage daje više od Rusije: Od koga će da se brani?

Ministar odbrane u toj zemlji traži da se u budžetu izdvoji 922 miliona evra za njegov resor - čak četiri puta više nego do sada
Ministar odbrane zahteva da BiH za oružane snage daje više od Rusije: Od koga će da se brani?www.globallookpress.com © GTW/http://imagebroker.com/#/search/

Modernizacija Oružanih snaga BiH dugogodišnja je želja bošnjačkih političara, a tamošnji ministar odbrane Zukan Helez, zadivljen viđenim na sajmu naoružanja u Londonu, zatražio je u budžetu za narednu godinu ni manje ni više, nego blizu milijardu i 800 miliona maraka (922 miliona evra).

Ministar finansija i trezora u Savetu ministara ove Helezove ambicije ocenjuje kao "bahatost", izostanak osećaja za realnost i "finansijski sulud budžetski zahtev".

Helezov zahtev je, kako piše RTRS, veći od zbira svih 75 korisnika zajedničkog budžeta, jer on traži četiri puta više od 392 miliona maraka, koliko se trenutno izdvaja za Ministarstvo odbrane. Traženih milijardu i 800 miliona maraka ujedno je i četiri odsto BDP BiH.

Poređenja radi, Japan na vojsku troši jedan odsto, Nemačka 1,3, Kina 1,6 a Francuska 1,9 odsto nacionalnog društvenog proizvoda.

"To je više verovali ili ne i od Rusije, koja sada provodi specijalnu operaciju u Ukrajini i neko očekuje od mene da razgovaram o tome. Ja vam sada kažem, nikad neću predložiti budžet u čijem predlogu da ovo budu prioriteti", dodao je Amidžić.

Totalna militarizacija BiH, po računici Zukana Heleza, podrazumeva modernizaciju pešadijskog naoružanja i nabavku lakih oklopnih vozila. Posebno, kako RTRS navodi, brine želja da se kupe samohodne haubice od 155 milimetara. Novi helikopteri bi poreske obveznike koštali blizu 256 miliona evra. Nešto manje, modernizacija sredstava za nuklearno-bilošku i hemijsku odbranu.

Od koga? Od Srbije ili Hrvatske i Crne Gore, koje su u NATO-u, pita se RTRS.

"Ne dolazi u obzir do povećanja budžeta Ministarstva odbrane i OS BiH. Mi smatramo da ovoj zemlji nisu potrebne nikakve jake niti snažne OS, jer ova zemlja nema s kim da ratuje niti treba s bilo kim da ratuje. Zukan Helez je neko ko pokušava da u jednoj maloj zemlji koja nema vojsku da glumi nekog velikog vojnika i političara, niti je veliki vojnik nit političar, niti ga bilo ko ozbiljno doživljava", kaže zamenik predsedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost PS BiH Radovan Kovačević.

No, nakon razgovora sa britanskim ministrom odbrane, Zukan Helez je još iz Londona poručio da Oružane snage ne smeju zaostajati za komšijskim vojskama da bi odbranile teritorijalni integritet BiH. Indirektno je poručio od koga je ugrožen.

"Apsolutno ne vidim potrebu da MO odnosno BiH dodatno naoružava, zato što mi gradimo dobre susedske odnose. BiH niko ne preti. Nedavno je i komandant EUFOR-a potvrdio da je u BiH bezbednosna situacija stabilna i da trba da se okrenemo stvaranju dobrih odnosa i na istoku i na zapadu, a nikako da se naoružavamo", istakao je Aleksandar Goganović, zamenik ministara odbrane u Savetu ministara.

Budžet institucija BiH za tekuću godinu iznosi 1,3 milijarde, a ukupan zahtev svih budžetskih korisnika za 2024, u čemu prednjači Ministarstvo odbrane sa 1,8, iznosi neverovatnih 2,8 milijardi maraka.

RTRS to ukazuje kao nerealno i nerazumno, jer BiH nedostaje 37 miliona da bi troškove u narednoj godini zatvorila na nivou 2023.

image