Vučić sa Guterešom: Nastaviću da izborim za Srbiju što je više moguće

Danas, kao i u narednim danima, očekuje nas veliki broj sastanaka, naveo je predsednik Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je prijemu koji je u čast šefova delegacija priredio generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš u Njujorku.

"Ova nedelja u Njujorku prilika je da sa svetskim liderima razmenimo mišljenja o aktuelnoj situaciji u Evropi i svetu, izazovima u oblasti migracija, klimatskih promena i održivog razvoja, ali i da se dodatno založimo za očuvanje mira i stabilnosti u regionu", naveo je Vučić na Instagram nalogu.

"Danas, kao i u narednim danima, očekuje nas veliki broj sastanaka, a ja ću nastaviti da i u ovom izazovnom periodu izborim za Srbiju što je bolje moguće", naglasio je Vučić.

Pored razgovora sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, kako kaže, dugo je razgovarao i sa prijateljima, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i predsednikom Republike Kube Migelom Dijas-Kanelom.

Predsednik Srbije je učestvovao i na neformalnom ručku koji je za lidere sa Zapadnog Balkana organizovao visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

"I ovaj neformalni ručak, čiji je domaćin Žozep Borelj, iskoristio sam za nastavak borbe za očuvanje mira i stabilnosti i ubrzanje razvoja Srbije i celog Zapadnog Balkana. Naša zemlja nastavlja da vodi odgovornu i principijelnu politiku, zasnovanu na očuvanju nacionalnih interesa, otvorenu za konstruktivnu saradnju u regionu usmerenu u pravcu ispunjavanja našeg strateškog cilja - članstva u EU", napisao je Vučić na Instagram nalogu.

On je dodao da, kao i svaki napredak i "ovaj zajednički evropski put zahteva saradnju, razumevanje i kredibilnu podršku partnera".

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj objavio je da je održao tradicionalni sastanak sa šest partnera sa Zapadnog Balkana koje je nazvao budućim članicama EU.

Borelj je naveo na platformi X (Tviter), da je na tradicionalnom sastanku sa liderima sa Zapadnog Balkana u Njujorku, na marginama Generalne skupštine UN, razgovarao o aktuelnim globalnim izazovima, usklađivanju, zajedničkom radu u multilateralnim forumima i reformama.

"Pripremajući se za sledeći talas proširenja, želimo da progresivnu integraciju učinimo stvarnošću", naveo je Borelj.