Bolonjcima još godinu dana da diplomiraju, studentima dodatni ispitni rok

Senat je usvojio još pet predloga akademaca koji se odnose na realizaciju nastave i oni će u vidu preporuka biti prosleđeni fakultetima Univerziteta u Beogradu

Predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu (UB) Stefan Kovačević kaže da je izvesno da će posle nedavno produženog roka za studiranje akademcima koji su fakultete upisali pre prelaska na Bolonjski sistem studija 2005. godine, ovakav ustupak biti uveden i za stare bolonjce, kojima 1. oktobra ističe rok da diplomiraju, piše "Politika".

Ovu meru koja bi "večitim bolonjcima", omogućila još jednu šansu da diplomiraju, studentski parlament je usvojio na sednici Senata UB, održanoj na Goču, a predlog će u vidu preporuke biti poslat na 31 fakultet UB.

Ukoliko fakulteti uvaže preporuku za koju su glasali dekani, rektor i prorektori, što se u praksi događa u gotovo stoprocentnom broju slučajeva, pred bolonjcima, kojima se u oktobru navršava dvostruki, odnosno trostruki, broj predviđenih godina za završavanje studiranja, oktobar 2024. godine će biti nov termin za okončanje studija.

Kovačević ističe da je Senat usvojio i ostalih pet predloga akademaca koji se odnose na realizaciju nastave i da će i oni u vidu preporuka biti prosleđeni fakultetima UB. 

"Baš smo zadovoljni što su profesori imali razumevanja za predloge predstavnika studenata i nadamo se da će sve usvojeno i preporučeno biti realizovano na fakultetima", kaže Kovačević.

Na Goču je usvojen predlog da se nakon realizacije sadašnjih redovnih ispitnih rokova kojima se završava akademska godina 2022/23. godina, studentima dozvoli još jedan ispitni termin, obično nazivan oktobar dva.

"S obzirom da je 14 fakulteta podiglo školarine za godinu koja uskoro startuje, zatražili smo da samofinansirajućim studentima omoguće olakšice u vidu plaćanja na rate ili nečeg sličnog, kako bi uspeli da isplate troškove", istakao je Kovačević.

Studenti su predložili i da im se umesto 60 ESP bodova, ili 72 koliko su maksimalno mogli da dobiju uz posebno pisanu molbu, u završnoj godini omogući upisivanje 90 ESPB, kako bi uspeli da okončaju studije, i to je takođe usvojeno.

Članovi Senata su usvojili i da se akademcima omogući da na početku drugog semestra mogu da dopišu predmete iz letnjeg semestra ukoliko su se oslobodili prenesenih ispita u zimskim ispitnim rokovima. 

"Studentima koji su priveli studije kraju i već rade, mnogo znače dodatni apsolventski rokovi, jer imaju više šansi da diplomiraju. Oni su na pojedinim fakultetima uobičajeni ali ima ustanova koje ne praktikuju apsolventske rokove, pa smo zato zatražili od Senata da usvoji preporuku uvođenja apsolventskih rokova na svim fakultetima, što su i učinili. Nadamo se da će ta mera biti i u praksi sprovedena", naglasio je Stefan Kovačević.