Spajić izbacuje neposlušne poslanice iz stranke? Osipa se podrška za novu Vladu Crne Gore

Prema crnogorskom zakonodavstvu svaki poslanik je vlasnik svog mandata

Podrška poslanika Pokreta Evropa sad mandataru Milojku Spajiću se osipa i to je alarm za tu stranku koja se sprema za radikalan potez.

Prema informacijama podgoričkih medija, dve poslanice - Radinka Ćinćur i Jevrosima Pejović - koje su odbile da podrže predlog vlade koju je Spajić izneo na sednici Glavnog odbora biće isključene iz stranke.

Takva odluka trebalo bi da bude doneta danas.

Prema crnogorskom zakonodavstvu svaki poslanik je vlasnik svog mandata, pa čak i ako budu isključene iz strane Ćinćur i Pejović su vlasnice svojih mandata koji već potvrđeni na konstitutivnoj sednici Skupštine Crne Gore.

Taj isti princip važi i za poslanicu Alternative Jelenu Nedović koja je odbila da zadrži stav stranke i glasa protiv Spajićeve vlade.

Zanimljivo je da je Pokret Evropa sad u slučaju poslanice Nedović štitio njeno pravo da ima stav suprotan njenoj partiji i glasa protiv mišljenja svoje stranke zahvaljujući kojoj je i osvojila poslaničko mesto.

To pravo pak nemaju poslanice Ćinćur i Pejović koje su se usprotivile Spajiću i prema svim informacijama, zbog toga će biti isključene iz stranke.

Tako će Spajić, od 24 poslanika sa liste Evropa sad ostati na 21, jer je i poslanik Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin najavio da neće glasati za vladu bez stranaka koje su pobedile režima Mila Đukanovića 2020. godine.

Takođe, "Vijesti" prenose da poslanice Ćinćur i Pejović nisu dale potpis podrške za imenovanje lidera Demokrata Alekse Bečića na mesto predsednika Skupštine Crne Gore. To pak ne isključuje mogućnost da ga na samoj sednici ipak podrže.

Demokrate su ranije saopštile da ne žele da njihov lider na čelo skupštine bude izglasan glasovima Demokratske partije socijalista, ali matematika pokazuje da je to nemoguće bez glasova GP URA Dritana Abazovića i koalicije "Za budućnost Crne Gore" Andrije Mandića i Milana Kneževića.