Srbija i Balkan

Novo iživljavanje Kurtijeve policije: Uhapšena tri Srbina na KiM, terete se za ratne zločine

Uhapšenima je određeno zadržavanje do 48 sati
Novo iživljavanje Kurtijeve policije: Uhapšena tri Srbina na KiM, terete se za ratne zločine© FOTO TANJUG/DOPISNIK KIM

Na Kosovu i Metohiji danas u toku prepodneva specijalci premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija uhapsili su dvoje Srba.

Ilija Elezović uhapšen je u Kosovskoj Mitrovici , a Dragan Milović u Zvečanu.

"Kosovo onlajn" javlja da je u Prilužju uhapšen još jedan Srbin, Z.K, a nakon hapšenja policija takozvanog Kosova sprovela ga je u Prištinu. Navode da su ga radnici KEDS pozvali da izađe ispred kuće, gde su ga čekali pripadnici policije.

Trojica uhapšenih terete se za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, saopštilo je Specijalno tužilaštvo takozvanog Kosova.

Oni su uhapšeni po nalogu Specijalnog tužilaštva i određeno im je zadržavanje do 48 sati.

U Severnoj Mitrovici jutros je uhapšen Srbin Ilija Elezović, potvrdila je RTS-u njegova porodica. 

Elezović je uhapšen jutros oko devet sati na raskrsnici kod Tehničke škole, na nekoliko stotina metara od spomenika knezu Lazaru u centru grada odakle je odveden preko istočnog mosta ka policijskoj stanici koja se nalazi u južnom delu Kosovske Mitrovice. 

Za sada se ne zna zašto je Elezović uhapšen, odnosno šta mu se stavlja na teret a Kosovska policija nije saopštila razlog hapšenja, niti koje su jedinice učestvovale. 

Elezović je dugogodišnji predsednik Lovačkog udruženja Kosova i Metohije, i godinama se bori sa teškom bolešću.

"Kossev" javlja da je policija tzv. Kosova danas uhapsila i jednog muškarca u Zvečanu.

Prema nezvaničnim informacijama portala "Kosovo onlajn", u pitanju je bivši pripadnik kosovske policije D.M.

Iz policije regiona Sever kažu da, kao i za prethodno hapšenje u severnom delu Mitrovice, još uvek ne mogu da potvrde koje jedinice su učestvovale u ovom hapšenju, kao ni ostale detalje.

Iz KPS potvrđena dva hapšenja tokom jutra, ali nema informacija o tome gde se uhapšeni trenutno nalaze.

Po nezvaničnim saznanjima oba hapšenja su obavile jedinica KPS iz Prištine, dok je lokalna policija samo asistirala.

Oba hapšenja su obavljena dok su Srbi stajali na ulici, a kako javlja naš reporter, Kurtijevi specijalci su izveli akciju privođenja, potom ih ubacili u vozila i odvezli u pravcu južnog dela Mitrovice. 

I dalje se ne zna gde se uhapšeni nalaze, a odveženi su u pravcu južne Mitrovice i ne zna se gde su.

Sin uhapšenog: Nemamo nikakve informacije

Nikola Elezović, sin uhapšenog Ilije Elezovića potvrdio je da je on uhapšen jutros, na ulici.

"Oca smo pronašli u policijskoj stanici u Prištini, advokat je kod njega, nemamo nikakve informacije ni o njegovom zdravstvenom stanju, niti znamo zašto je uhapšen. Rečeno nam je da ćemo detaljnije informacije imati kada advokat izađe", navodi Elezović.

On ističe da porodica ne zna ni da li će Iliji Elezoviću biti određen pritvor.

"Otac je nedavno imao dve teške operacije i njegovo zdravstveno stanje ionako je jako loše", dodaje Elezović.

Kancelarija za KiM: Porodice nemaju informacije o uhapšenima

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je jutros na severu KiM, u cilju izazivanja novih tenzija i krize na terenu, uhapšeno dvoje Srba, "očigledno kao deo pretnji antisrpskog režima iz Prištine da će Srbi da pate i plate".

"Jasno je da je posredi novo zastrašivanje i unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste svoja vekovna ognjišta. Oni su odvedeni u nepoznatom pravcu, južno od Ibra, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju odmah je obezbedila advokate uhapšenim Srbima koji pokušavaju da utvrde gde se oni nalaze, jer ni porodice nemaju podrobnije informacije o svojim najmilijima", navode iz Kancelarije.

Ističu da je prvo u Kosovskoj Mitrovici uhapšen Ilija Elezović, domaćin i otac koji je u teškom zdravstvenom stanju, a potom u Zvečanu Dragan Milović, bivši policajac koji su obojica zbog sukoba raseljeni i svoj mir su pronašli na severu KiM, da bi danas bili naprasno uhapšeni.

"Sve ovo govori u prilog tome da trenutak njihovog privođenja i novog zastrašivanja i progona Srba nije slučajno izabran baš na dan kada se održava Generalna skupština Ujedinjenih nacija na kojoj će predsednik Aleksandar Vučić braniti interese Srbije i čitavoj međunarodnoj zajednici predočiti važnost poštovanja međunarodnog prava i normi, ali i ugroženih prava Srba na Kosovu i Metohiji", dodaje se u saopštenju.

Navode da će o ovoj seriji politički motivisanih hapšenja obavestiti međunarodne predstavnike i misije koji deluju na prostoru KiM, "jer sve što Priština svakodnevno radi i čini jeste u cilju izazivanja novih tenzija i problema na terenu, zbog čega ne preza od brojnih eskalatornih poteza kojima direktno preti da uruši mir na ovim prostorima".

Srpska lista: Kurti Srbe na KiM tretira kao taoce

Iz Srpske liste podsećaju da su se hapšenja, kao i prebijanje mladića u Gračanici, dogodili nakon odbijanja premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da aktivno učestvuje u dijalogu i deeskalira situaciju na terenu.

"Očigledno da Kurti nastavlja sa svojim planom da nasiljem i silom rešava otvorena politička pitanja i Srbe na Kosovu i Metohiji tretira kao taoce u procesu pregovora koje može da maltretira kad god mu se prohte i time šalje poruku Evropskoj uniji da mu ne mogu ništa", saopštila je Srpska lista, iz koje apeluju na Kfor i Euleks da najhitnije spreče upade specijalaca i druge provokacije Kurtijevog režima kojima se ugrožava mir i izazivaju tenzije.

image