Srbija i Balkan

Milivojević: U Njujorku će postati jasno da je Srbija deo rešenja, a Kurti deo problema

Svi argumenti koje Srbija ističe u skladu sa svojim državnim i nacionalnim interesima kada je reč o KiM, prema rečima Milivojevića, sada su na globalnoj sceni došli do izražaja
Milivojević: U Njujorku će postati jasno da je Srbija deo rešenja, a Kurti deo problema© FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bg

Tokom zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku potvrdiće se da je Srbija deo rešenja, a premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i vladajuća garnitura u Prištini, deo problema u dijalogu Beograda i Prištine, tvrdi karijerni diplomata Zoran Milivojević.

On za Tanjug ističe da je upravo to potvrđeno i pre tri dana u Briselu.

"To je kvalitet sa kojim sutra predsednik Srbija Aleksandar Vučić nastupa na globalnoj sceni i može mirne duše svim argumentima da pokaže da je Srbija deo rešenja i da na to treba računati", rekao je Milivojević za Tan‌jug.

Svi argumenti koje Srbija ističe u skladu sa svojim državnim i nacionalnim interesima kada je reč o KiM, prema rečima Milivojevića, sada su došli do izražaja na globalnoj sceni, i Srbija će sutra prvi put biti u poziciji da njeni argumenti budu vladajući na toj sceni.

"Treća stvar, Srbija nije više ista država. Srbija sa svojim principima i argumentima, postojano stoji, mirne glave, mirne savesti, što se najbolje videlo iz jučerašnje konferencije za štampu predsednika Vučića, oko pitanja sankcija prema Rusiji. Srbija nije zemlja koja nije u stanju da svoje argumente iznese javno, da svoju politiku brani javno, i pokaže da misli svojom glavom i da samostalno odlučuje o svojim namerama i potezima na međunarodnoj sceni", zaključio je on.

Prema Milivojevićevim rečima, svet danas nije u stanju da, kako je rekao generalni sekretar UN Antonio Gutereš, odgovori na sve veće globalne izazove. Globalni sukob došao je do punog izražaja posle konflikta u Ukrajini. Pokazalo se da je svet podeljen, ali se i probudio globalni Jug, što, kako kaže sagovornik Tanjuga - znači da globalni Zapad nije više dominantan.

"Po pravilu istorije veliki nikada ne prihvataju da više nisu dominantni i pokušavaju da tu poziciju zadrže, što je i proizvelo globalni sukob koji se pre svega reflektuje na ekonomiji jer je ekonomija ključni mehanizam za globalni uticaj u ovom trenutku s jedne strane. S druge strane, perspektiva ekonomije je u potencijalima na globalnom jugu, na čelu sa Kinom, Indijom, Afrikom. To proizvodi sukob o kom govori Gutereš i koji sada dobija zamah i preti da svet ponovo uvede u hladni rat i ozbiljan globalni sukob", ocenio je Milivojević.

image