Hovenijer: SAD imaju puno poverenje u EU kao posrednika u dijalogu

Ambasador Hovenijer podvlači da je važno da svi akteri u ovom procesu prihvate situaciju u kojoj se nalaze i "igraju poker sa kartama koje su im podeljene"

Sjedinjene Američke Države imaju puno poverenje u Evropsku uniju kada je u pitanju posredovanje u dijalogu između Kosova i Srbije, izjavio je američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer.

"SAD imaju puno poverenje u EU u njenom posredovanju u dijalogu, SAD imaju puno poverenje u visokog predstavnika EU Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka, kao objektivne sprovodioce ove politike", kaže Hovenijer.

Ova izjava ambasadora SAD dolazi dva dana nakon što je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti optužio Lajčaka da je bio pristrasan tokom poslednje runde dijaloga u Briselu i da je držao stranu Srbije.

Kurti je 18. septembra na konferenciji za novinare u Prištini, nakon neuspele runde dijaloga na visokom političkom nivou u Briselu, rekao da je njemu izgledalo kao da "postoji koordinacija" između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Lajčaka da se kreira "alternativni scenario u kome se polovina dogovora ne bi sprovela".

S druge strane, Borelj je za neuspele razgovore okrivio Kurtija, jer nije prihvatio "kompromisni predlog" za implementaciju sporazuma o normalizaciji odnosa.

Ambasador Hovenijer podvlači da je važno da svi akteri u ovom procesu prihvate situaciju u kojoj se nalaze i "igraju poker sa kartama koje su im podeljene".

"Imajući u vidu ovu viziju, rad na normalizaciji odnosa, na punoj primeni Ohridskog sporazuma i Aneksa sa obe strane, je nešto što je naše očekivanje, put napred", dodaje Hovenijer.

EU je juče saopštila da ne želi da komentariše optužbe Aljbina Kurtija na račun Miroslava Lajčaka, ali da ih svakako ocenjuje kao neosnovane.