Srbija i Balkan

Reporteri bez granica traže od EK oštriju borbu protiv "ruske propagande" u Srbiji

Organizacija predlaže Komisiji da ovo pitanje iskoristi i u pregovorima oko pridruživanja
Reporteri bez granica traže od EK oštriju borbu protiv "ruske propagande" u Srbiji© Принтскрин/ЈуТјуб

Organizacija "Reporteri bez granica" (RSF) koja kao osnovni cilj svog postojanja ističe borbu za slobodu informisanja, sada je otvoreno zatražila cenzuru - pozivajući Evropsku komisiju da zauzme čvršći stav prema Srbiji, zbog, kako kažu "ruske propagande".

Borbu ove organizacije za "slobodu medija", u okviru koje samo Rusi nemaju pravo na reč, finansiraju vlade Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Holandije, kao i američki NED, pa čak i Evropska komisija kojoj se i obraćaju.

"Reporteri bez granica", dakle, praktično traže od svog finansijera da u predpristupnim pregovorima ucenjuje Srbiju, ne bi li je naterala da utiša sve one glasove koji Evropi nisu po volji.

Kako drugačije tumačiti njihovu konstataciju da Zakon o javnom informisanju i medijima koji je srpska vlada predložila, ne doprinosi rešavanju "problema nepouzdanog medijskog sadržaja u Srbiji, koji je postao plodno tle za prokremljovske medije"? Kako drugačije tumačiti njihov zahtev da Evropska komisija po ovom pitanju bude oštrija u pregovorima sa Srbijom oko pridruživanja?

"Uticaj proruskih medijskih sadržaja u Srbiji nije ništa novo, ali je rat u Ukrajini pojačao taj fenomen. Iako vlada ima veliku kontrolu nad velikim delom srpskog medijskog pejzaža, izgleda kao da ne čini ništa da reši problem ruske propagande putem mera za podsticanje pouzdanijih vesti i informacija. Uprkos tome što je kandidat za članstvo u EU, koja je zabranila ruske propagandne medije, Srbija nastavlja da odugovlači sa reformom medijske regulative koju je preuzela pred Evropskom komisijom", navode "Reporteri bez granica".

Zakon o javnom informisanju i medijima, koji je trenutno predmet javne rasprave, kažu oni, ni na koji način neće rešiti problem nedostatka novinarske etike na srpskim TV kanalima.

Otvoreno priznajući da je po njihovim merilima itekako etički zabranjivati medije neistomišljenika, borci za slobodu informisanja ne ukazuju međutim, zašto je, prenošenje ruske strane priče, suprotno etici.

"Šokantno je da Vlada Srbije, koja zvanično kaže da želi u Evropsku uniju, toleriše, pa čak i ohrabruje širenje ruske propagande putem provladinih medija. Pozivamo Evropsku komisiju da bude čvrsta i da obezbedi da mere za unapređenje pouzdanosti informacija u srpskim medijima i borbu protiv propagande, posebno ruske, budu deo pristupnih pregovora. Ove dve teme moraju biti uključene u paket `proširenja` i u izveštaj o vladavini prava, koji je sada proširen i na kandidate. za članstvo u EU", kažu "Reporteri bez granica" – koji granice izgleda ipak povlače – u slučaju Rusije.

Organizacija se poziva i na analizu istraživačkog centra CRTA koji je identifikovao je dva provladina kanala, Pink TV i Hepi TV , koji su "posebno posvećeni manipulisanju informacijama i širenju ruske ratne propagande". 

"U emisiji 'Aktuelnosti' na Hepi TV , jednoj od najgledanijih informativnih emisija u Srbiji, novinari komentarišu video snimke iz ruskih ili zapadnih izvora koji su izvučeni iz konteksta i čija se autentičnost nikada ne dovodi u pitanje. Oni čak koriste zvaničnu rusku propagandnu terminologiju 'specijalne operacije' i 'prisilne mobilizacije' pričajući o ratu u Ukrajini. U aprilu 2023. 'Aktuelnosti' je emitovala odlomke iz video snimka izjave zarobljenog ukrajinskog vojnika", skandalizovani su "Reporteri bez granica" činjenicom da srpska publika ima pristup informacijama koje su u drugim delovima Evrope, jednostavno, "demokratski" - zabranjene.

Nekoliko nedavnih "zastoja ruske propagande" u provladinim medijima više odražava ozbiljnost problema nego početak trajnog rešenja, komentariše organizacija, podsećajući da je televizija Pink, koja je bila "jedan od vodećih emitera proruskih stavova u Srbiji", sada "napravila urednički zaokret i sada zauzima prozapadnu liniju koju otvoreno podržava vlasnik".

"Nametnuta sa vrha, ova iznenadna proizvoljna promena je simptomatična za način na koji je novinarima uskraćena uređivačka nezavisnost i primorani su da služe poslovnim i političkim interesima", žali se RSF.

image