Srbija i Balkan

Petković: Kurti hoće rat, tražićemo hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN

Nakon hapšenja trojice Srba, direktor Kancelarije za KiM poručio da neko daje Aljbinu Kurtiju dozvolu za šikaniranje o čemu će govoriti i predsednik Aleksandar Vučić na generalnoj skupštini UN, kao da je dobio dozvolu da otpočne pripreme za sazivanje hitne sednice SB UN o situaciji na KiM
Petković: Kurti hoće rat, tražićemo hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN© TANJUG/ STR

Hapšenje Srba predstavlja nastavak politike etičkog čišćenja Srba na Kosovu i Metohiji, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

"Uhapsili su Iliju Elezovića, uglednog domaćina, inače teškog onkološkog bolesnika, i odveli ka Prištini. Potom je, nakon blokade celog Zvečana, Kosovska policija uhapsila Dragana Milovića, nekadašnjeg policajca, oca troje dece. On je odveden u pravcu Prištine - rekao je on", rekao je on.

"Posle je uhapšen i treći čovek, koji ima 73 godine. Njega su bukvalno oteli, a u tome su učestvovali i radinici Elektrodistribucije. Oni su mu pozvonili, a on je izašao da bi mu proverili brojilo. Kada je izašao ispred kapije, naišao je džip sa civilnim registarskim tablicama, a trojica policajaca u civilu ugurala su ga u džip i odveli u pravcu Prištine", rekao je on.

Petković je poručio da je u toku još jedna akcija Kosovske policije, a ovog puta reč je o selu Kajkovo, u opštini Leposavić, gde je prisutna policija koja namerava da tamo uhapsi još jednog Srbina.

Ova brutalna hapšenja i kidnapovanja od strane Kosovske policije sprovode se isključivo po naredbi Aljbina Kurtija, koji želi da protera Srbe. Ovo jeste primer etničkog čišćenja, jer sve što on radi ima za cilj proterivanje Srba sa svojih ognjišta.

Petković naglašava da Srbi nikome ništa nažao nisu učinili i da nijedan Srbin nije izazvao nikakav incident na KiM.

"Nikoga nisu napali, žive svoje živote. Čak je i sam Kurti pred odlazak u Brisel rekao da je mirno na severu, da nema incidenata, a znamo da samo Kosovska policija izaziva incidente. Samo mi objasnite, zbog čega ova hapšenja onda. Zašto nakon završetka dijaloga u Briselu mi imamo ovakvo ponašanje Kurtija", kaže Petković.

Aljbin Kurti je taj koji želi da izazove rat. On i pored svih poziva i pritisaka međunarodne zajednice, da krene u pravcu deeskalacije, očigledno ima podršku nekog. Očigledno je da su to oni koji sve vreme govore o politici "dveju strana", koji sve vreme optužuju "obe strane" za eskalaciju.

Uskoro sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije za KiM kaže da neko daje Kurtiju dozvolu za šikaniranje, i dodaje da će se vrlo brzo saznati, a da će o tome govoriti i predsednik Vučić na generalnoj skupštini UN.

"On će o ovome, a i o drugim incidentima da priča sa svim relevantnim međunarodnim predstavnicima. Mi smo dobili nalog predsednika da krenemo sa svim pripremama za sazivanje hitne sednice SB UN o situaciji na KiM, i nameri Aljbina Kurtija da etnički očisti prostor KiM", kaže on.

Petković je podsetio i da je prištinski ministar policije Dželjalj Svečlja danas pretio predsedniku Aleksandru Vučiću.

"Domet Svečlje su kamenice i suzavac. Mi ne tražimo dozvole od Prištine za dolazak na KiM, oni zloupotrebljavaju sporazume. Šta su nedavno radili sinu predsednika? Otišli su daleko, hapse ljude bez osnova, u civilnim odelima, bez oznaka ikakvih", ističe direktor Kancelarije za KiM.

Kada su u pitanju nelegalna eksproprijacija srpske imovine, kao i o licenca MTS-a, Petković ističe da su o svemu obavešteni međunarodni partneri.

"Rekli smo im koji su to pravi razlozi poteza Aljbina Kurtija. On hoće da izazove krizu, i da izazove rat. Videćemo šta će se dešavati, mi sve vreme pozivamo na mir, pokazujemo da smo opredeljeni za dijalog, ali postoji jedna granica gde će i našem strpljenju doći kraj",  rekao je on.

Petković kaže da činimo sve što možemo u Briselu i u UN, i da ćemo diplomatski raditi sve da se zaustavi Aljbin Kurti.

"U pitanju su životi ljudi na KiM. Mora da prestane šikaniranje srpskog naroda", zaključio je on.

image