Srbija i Balkan

Vučić: Sankcije Moskvi bile glavna tema, ali Srbija za razliku od nekih vodi svoju politiku

Predsednik Srbije kaže da se situacija na Kosovu i Metohiji polako ali sigurno izmiče kontroli
Vučić: Sankcije Moskvi bile glavna tema, ali Srbija za razliku od nekih vodi svoju politiku© Tanjug/ AP Photo/Virginia Mayo, File

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je na radnom ručku koji je u Njujorku organizovao šef evropske diplomatije Žozep Borelj glavna tema bilo pitanje uvođenja sankcija Rusiji.

"Tako su mi držali pridike, svi redom. Prvo su mi naši prijatelji iz Evrope očitali lekciju po tom pitanju, muški sam podneo, nisam zaplakao. Šalu na stranu, rekao sam da mi imamo svoje stavove i svoju politiku", rekao je Vučić za RTS.

Tu su se, kako kaže, uključili i ostali iz kruženja, kako je dodao, da bi im se dodvorili, rekli da ne napreduju brzo, iako su uveli "100 odsto politike EU".

"Nekima nije ni potrebno da imaju svoje vlade, jer im sve pošalju iz Brisela, ali su se svi hvalili time što su uradili, za razliku od jedne zemlje, a neće da izgovore reč Srbija. Rekao sam slobodno izgovorite", preneo je Vučić i dodao da se "jasno zna ko je slobodarski orijentisan i ko ima svoju vladu, stvarno svoju vladu i stvarno svoju politiku".

Vučić, pred sutrašnje obraćanje na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kaže da je strpljenje svih slobodarskih nacija i našeg naroda na izmaku.

"I danas na sednici Saveta bezbednosti najagresivniji po pitanju zaštite teritorijalnog integriteta Ukrajine su oni koji su najagresivnije rušili teritorijalni integritet Srbije. Paradoksalno, ponekad i smešno zvuči, ali je tako", ističe Vučić.

Vučić je ponovio da će Srbija zatražiti posebnu sednicu Saveta bezbednosti o Kosovu i Metohiji, zbog situacije u južnoj srpskoj pokrajini gde se, kako je rekao, situacija polako ali sigurno izmiče kontroli.

"Čekamo promenu predsedavajućeg Saveta bezbednosti UN. Brazil je od 1. oktobra. U zavisnosti od toga kada će biti zakazana sednica za Unmik, tada ćemo donositi odluku za kada tražimo hitnu sednicu SB UN po ovom pitanju", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao i da će sednica Saveta za nacionalnu bezbednost biti održana u narednih sedam dana.

image